De actiefilm is een genre dat zich uitstekend leent voor vette films die de adrenaline door je lichaam doen gieren. Dikke explosies, heftige vuurgevechten, auto-achtervolgingen en flitsende scènes. Meestal zijn de helden in actiefilms opgepompte figuren zoals Arnold Schwarzenegger. Zo niet Bruce Willis, die gekenmerkt door zijn enigszins normale voorkomen en no-nonsense aanpak. Hij is daarmee bijvoorbeeld een inspiratiebron voor Jason Statham en Mark Wahlberg.

Bruce Willis

Lang voordat Jason Statham ten tonele verscheen, bewees Bruce Willis al dat kale mannen absolute bazen kunnen zijn. Willis’ eerste prominente rol was als privé detective in de serie Moonlighting. Daarna is hij snel bekend komen te staan als no-nonsense actieheld. Bruce Willis geldt als een nieuw soort actieheld in opvolging van de klassieke macho held zoals we die bijvoorbeeld kennen van Sylvester Stallone in Rocky of First Blood. Willis introduceerde een actieheld die er eerder doorsnee uitzag ten opzichte van een John Rambo en die liever fluisterde dan schreeuwde. Toch is Bruce Willis als actieheld bikkelhard en moet je hem niet kwaad maken. Hieronder hebben we voor jou 5 keer een vette actiefilm met Bruce Willis op een rij gezet.

Die Hard

”Yippie-ka-yee, motherf*cker.” Hoe kon het ook anders. Deze film moet natuurlijk bovenaan in deze lijst. Kijkers van Brooklyn Nine-Nine weten dat Jake gelijk heeft: Dit is de beste actiefilm aller tijden. John McClane (Willis) is ondergewaardeerde politieagent die buiten werktijd vast komt te zitten op een kerstfeest in een wolkenkrabber. Het gebouw wordt namelijk bezet door een groep terroristen onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman). Door een incompetent politiekorps is McClane de enige hoop voor de gijzelaars. Wilson verrichte voor deze film de meeste van zijn stunts zelf.

Tears of the Sun

Willis speelt luitenant Waters, leider van een team Navy SEALs. Als het nationale leger een coup pleegt, is Nigeria niet meer veilig. Waters moet met zijn team de jungle trotseren om dokter Kendricks, gespeeld door de bloedmooie Monica Belucci, te evacueren. Kendricks weigert echter mee te gaan, tenzij de 70 vluchtelingen die ze aan het behandelen was ook gered worden. Hoewel dit niet de missie is die Waters opgedragen, stemt hij uiteindelijk toch in. Het afwijken van een missie is Amerikaanse militairen niet toegestaan. Waters doet het toch en een helse reis door de jungle begint om de Kameroense grens te bereiken.

Sin City

Sin City is geschoten in een unieke stijl die de actiefilm eruit laat zien als een duister stripboek dat tot leven gewekt is. Het verhaal speelt zich af in het duistere en gevaarlijke Basin City. Drie verschillende personages krijgen te maken krijgen met de geweldige corruptie van de autoriteiten. Qua opbouw lijkt Sin City op Pulp Fiction, een film waarin Willis eveneens een gedeeltelijke hoofdrol heeft. In Sin City verschijnt Willis als Hartigan, een detective die de zoon van een machtige senator wil pakken voor moord en verkrachting. Hartigan wordt aan alle kanten tegen gewerkt, inclusief door zijn eigen partner Bob (Micheal Madsen).

Red

Red is een heerlijke actiefilm met een flinke dosis droge humor. R.E.D. staat voor ”Retired, Extremely Dangerous.” Frank Moses (Bruce Willis) is een voormalig CIA-agent. Moses moet zijn oude team bij elkaar brengen als een geslepen moordenaar het op hem gemunt heeft. Joe Mathison (Morgan Freeman) en Victoria Winslow (Helen Mirren) behoren tot zijn oude team en zijn eveneens keihard. De maffe humor komt voor het grootste deel van Marvin Boggs (John Malkovich). Met zijn vieren nemen ze het op tegen Franks tegenstanders en tonen dat een ouwe wolf wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken.

Looper

Looper is een ambitieuze actiefilm die zich afspeelt in een wereld waarin een misdaadsyndicaat die huurmoordenaars (loopers) inhuurt. Slachtoffers worden vanuit de toekomst naar het heden geteleporteerd en direct uitgeschakeld door loopers. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is zo’n looper. Hij voert zijn werk zonder veel problemen uit totdat hij een wel apart slachtoffer krijgt, een dertig jaar oudere versie van zichzelf (Bruce Willis). Een zenuwslopend kat en muisspel begint waarbij jongere Joe het opneemt tegen zijn oudere zelf. Gordon-Levitt is voor deze film zo opgemaakt dat hij moet lijken op een jongere versie van Bruce Willis.

Bekijk ook onze lijst van de 5 hardste actiefilms op Netflix.