Om nu helemaal zelf een e-bike te gaan produceren is wellicht wat veel gevraagd, maar mocht je geen duizenden euro’s willen spenderen aan een beetje gave elektrische fiets, dan zul je toch wat innovatiefs moeten bedenken. Goed nieuws voor alle doe-het-zelvers: om je eigen fiets om te toveren naar een volwaardige e-bike heb je alleen de CLIP nodig. Kwestie van vastzetten en je gewone bike is gereed voor een nieuw e-avontuur.

CLIP: vastmaken en fietsen op je e-bike

Het idee van het omtoveren van een gewone fiets naar een e-bike is niet heel erg nieuw. Eerder zagen we al een innovatieve benadering van het probleem door de UrbaNext E-Bike Wheel  en het GeoOrbital-wiel. Akkoord, beide oplossing zorgen er inderdaad voor dat je een standaard (lees: traditionele) fiets in een mum van tijd kunt veranderen in een volwaardige e-bike. Klein probleem: beide oplossing waren niet echt praktisch. Je gaat namelijk geen extra wiel meenamen in je koffertje naar je werk.

e-bike maken

Monteren en demonteren in enkele seconden

De oplossing van CLIP is een stuk praktischer en compacter. Het principe werkt heel simpel: je monteert het apparaat op je voorvork en een motor van 450 Watt geeft je fiets een flinke boost. Perfect dus, zeker als je weet dat het formaat niet overdreven groot is. De motor wordt aangestuurd via een 4Ah lithium-ion batterij. Die levert trouwens genoeg power om ook te zorgen voor voldoende verlichting via de koplamp. Je hoeft je dus niet het lazarus te trappen om een dynamo aan de gang te krijgen.

e-bike maken

Het enige minpuntje is wellicht het ontbreken van een volwaardige display om je te voorzien van een oneindige hoeveelheid data. Dat is ook niet echt nodig, via een speciale app kun je alle informatie oproepen die je nodig hebt. Overigens is de aanschaf van een houder voor je smartphone geen overbodige luxe, nu het gebruik van een smartphone op de fiets is verboden.

Het grote voordeel van CLIP is de eenvoud waarmee je het ook weer kunt verwijderen. Je hoeft niet je halve fiets te demonteren en laten we eerlijk zijn, dat is een behoorlijk pluspunt. Zo neem je het ding gewoon mee naar je werk en als je weer huiswaarts keert, monteer je het gewoon in een handomdraai op je fiets. Met de CLIP maken de makers het principe van de e-bike bereikbaar voor iedereen en word je, als het goed is, minder afhankelijk van de weinig duurzame transportmiddelen als de auto en het openbaar vervoer. Dat het tevens goed is voor je gezondheid is natuurlijk al bekend.

e-bike maken

Je fiets veranderen in een volwaardige e-bike voor 399 dollar

De CLIP wordt onder de aandacht gebracht door Kickstarter en inmiddels staat de teller voor de crowdfunding-actie al op 16.500 dollar. Geen verkeerd resultaat als je beseft dat het beoogde doel ‘slechts’ 10.000 dollar bedroeg. De CLIP is te bestellen via een pre-order en gaat in de meest basic uitvoering 399 euro kosten. Voor 200 dollar meer, krijg je er een speciale bike-cam bij zodat je al je avonturen kunt vastleggen.