Sports

Wat verdient de winnaar van de Tour de France?

tour de france prijzengeld 2023

De Tour de France is niet alleen één van de zwaarste sportevenementen die de mens ooit heeft weten te bedenken, maar ook een van de financieel lucratiefste event voor de wielrenners die erin slagen om hoog te eindigen. Wij bij gewoonvoorhem zetten voor je op een rijtje wat een renner kan verdienen met een ritzege en wat de winnaar van de Tour de France 2024 mee naar huis neemt.

Wat verdient een renner met een ritzege?

Een ritzege in de Tour de France is een prestatie van waar eenieder u tegen zegt en hoort dan ook zeker beloond te worden. De winnaar van een etappe ontvangt namelijk een kleine 11.000 euro. Ook nog eens: De top twintig renners van elke etappe krijgen een financiële beloning, waarbij de twintigste renner nog steeds 300 euro mee naar huis neemt. Naast het prijzengeld voor de etappe zijn er ook premies te verdienen bij de tussensprints en bergsprints. Echter, het geld wordt niet alleen verdeeld onder de renners. Het wordt gedeeld met ploeggenoten en het begeleidingsteam, en er moeten ook nog eens belastingen worden betaald.

In vergelijking met andere sporten zoals het grote geld in voetbal is dit misschien peanuts, maar in de wielerwereld is het een mooie bijkomstigheid bovenop de eeuwige eer en roem die een winnaar altijd zal hebben.

Wat verdient de winnaar van de Tour de France 2024?

Het echte grote geld wordt natuurlijk verdiend door het winnen van de ó zo felbegeerde titel van de Tour de France. De winnaar van de Tour de France 2024 krijgt maar liefst 500.000 euro op zijn bankrekening gestort. Maar dat is nog maar een deel van het totale prijzengeld. De totale prijzengeldpot van de Tour bedraagt namelijk 2,3 miljoen euro.

Verdiensten voor andere klasseringen en truien

  • Zevende plaats: Wist je dat zevende eindigen in de Tour bijna net zoveel oplevert als het winnen van een etappe? De zevende plaats wordt beloond met een vergelijkbaar bedrag.
  • Groene trui: De winnaar van het puntenklassement krijgt 25.000 euro.
  • Bolletjestrui: Ook de winnaar van het bergklassement ontvangt 25.000 euro.
  • Witte trui: De beste jongere in de Tour mag 20.000 euro bijschrijven.
  • Ploegenklassement: Het winnende team in het ploegenklassement krijgt 50.000 euro.

Daarnaast levert elke dag in de gele trui 500 euro op. Zo kan een renner die meerdere dagen in het geel rijdt, aardig wat extra’s bijverdienen.

Het moge duidelijk zijn dat de Tour de France niet alleen om de sportieve prestatie draait, maar ook om aanzienlijke geldbedragen. Voor de renners zijn het niet alleen de benen, maar ook de portemonnees die na drie weken flink gevuld zijn.