Food & Drinks

Dit is de reden waarom whisky tijdens je vliegreis anders smaakt

whisky vliegtuig

Natuurlijk is het heerlijk om naar je vakantieverblijf te vliegen. Afgezien van de wachtrij op Schiphol en de daarbij behorende incheckproblemen is het vliegen waarschijnlijk de meest ideale manier om je bestemming te bereiken. Met een paar uur reistijd voor de boeg is het ook aangenaam om tijdens je vlucht het een en ander te kunnen drinken en eten. Althans, dat zou het moeten zijn. Toch blijkt het eten net iets anders te smaken en ook je wijn of whisky ervaar je anders dan op de grond. Hoe dat zit, lees je hier.

Whisky smaakt anders in het vliegtuig

Voor de goede orde: dat je malt whisky opeens anders smaakt ligt niet aan de luchtvaartmaatschappij, maar aan de omstandigheden aan boord. Een Maccallan van 16 jaar oud smaakt dus net zo anders bij de ene maatschappij als bij de andere. De smaakverandering ligt aan het feit dat je smaakpapillen anders werken op zo’n 30.000 voet hoogte. Dat is overigens niet alleen het geval bij het nuttigen van alcohol, ook het eten wat je geserveerd krijgt, smaakt net even anders. Om het even helder te maken: je vermogen om zoete en zoute smaken waar te nemen neemt een merkbare duikvlucht op grote hoogten.

De werking van je smaakpapillen

Dat de manier waarop je smaak ervaart, verandert tijdens een vlucht, heeft te maken met tal van factoren. Aan de ene kant is er sprake van een andere luchtdruk, maar aan de andere kant spelen ook zaken als de temperatuur aan boord en de vochtigheidsgraad een rol. Je smaakpapillen reageren daardoor trager waardoor je smaak veranderd. Heb je het geluk met een modern vliegtuig te reizen, dan zal het effect een stuk minder zijn: in veel gevallen is de luchtdruk in dergelijke toestellen te vergelijken met de luchtdruk op een flinke skipiste.

Combinatie van factoren

Die combinatie van de hierboven vermelde factoren betekent dat luchtvaartmaatschappijen wat kritischer moeten zijn over wat ze serveren. In de lucht is de Amerikaanse whisky behoorlijk gewild, maar ook de single malt whisky in de businessclass is erg populair, op de voet gevolgd door de blended soorten.

Wel whisky, maar geen cocktails

Wil je zelf minder last hebben van een veranderde smaak, kies dan gewoon voor een goede whisky en ga niet stunten met tal van exotische cocktails. In veel gevallen doe je daar jezelf geen plezier mee. Een Mojito, Aperol Spritz, Cosmopolitan en Kir Royal gaan dan nog wel, maar beperk het een beetje. Ook het combineren van drank met bepaalde hapjes kan in de lucht niet altijd op even veel succes rekenen.