Natuurlijk is er niks mis mee om van tijd tot tijd te genieten van een heerlijk glas whisky. Is je smaak ongeëvenaard, dan zal je eerder kiezen voor een malt whisky dan een blended whisky. Groot gelijk heb je, er valt immers genoeg te ontdekken. Zo kun je binnenkort genieten van een sublieme whisky release. Maar liefst vier bijzondere malt whisky’s worden op de markt gebracht onder de naam ‘The Dalmore Decades’. Het is een bijzondere verzameling whisky’s voor de echte liefhebber die naast whisky, ook het mooie verhaal achter het ontstaan kan waarderen.

The Dalmore Decades

‘The Dalmore Decades’ is in de meest basale vorm een eerbetoon aan Dalmore whisky en dan met name aan de geschiedenis van het merk. Dat gaat in feite terug tot de eerste versies van de hand van een van de Master Distiller van het eerste uur: Richard Paterson. De vier verschillende soorten nemen je mee op een reis door de tijd zodat je op een unieke manier deelgenoot wordt van de geschiedenis van het wereldberoemde merk.

De Master Distiller

Richard Patterson is niet zomaar een Master Distiller, het is feite ene kunstenaar die het vak van whiskymaker naar een hoger niveau heeft getild. Achter elke fles gaat dus een bijzonder verhaal schuil. Zie elke fles als een afzonderlijk testament van de individuele whiskymaker. Voor Patterson is het zijn persoonlijke doelstelling om van een goede whisky een meer dan uitstekende whisky te maken. Voor hem is het dus meer dan een simpel eindproduct wat je op een vrijdagavond door je keel naar binnen werkt. In totaal zullen er drie bijzondere collecties verschijnen waarvan Decades No. 4 Collection nu beschikbaar is. Daar zul je overigens wel diep voor in je buidel moeten tasten: slechts 25 sets zullen wereldwijd beschikbaar zijn.

dalmore-decades__image-1

Levenswerk van Paterson

The Dalmore Decades is het resultaat van lang zoeken door Paterson. Hij heeft de beste whisky’s geselecteerd die hij kon vinden en deze laten rijpen is vaten die al even bijzonder zijn. Elk vat symboliseert daardoor een bijzondere fase in de geschiedenis van Dalmore waardoor elke fles een persoonlijk tintje heeft gekregen. Volgens de Master Distiller is dat ook logisch. Volgens hem is er een belangrijke les te trekken uit het laatste jaar: geniet van elke dag, het zou zomaar de laatste dag kunnen zijn. Kortom, deze whisky’s zijn meer dan enkel de drank, het is het resultaat van een jarenlange passie voor een fantastisch product.

The Dalmore Decades 1979

Het vat waarin whisky rijpt moet natuurlijk voldoen aan strenge kwaliteitseisen. In dat licht is de relatie tussen González Byass en The Dalmore al bijzonder genoeg. Dit begint in 1979 met het Matusalem Oloroso sherryvat. Daar is ook met zorg voor gekozen, in dit vat heeft namelijk de zeldzame Graham’s Port Vintage 1952 gezeten. Dit leidt tot een uitbundige whisky met herkenbare tonen van sultanarozijnen en pistachenootjes. In de afdronk herken je ahornsiroop, ananas en dadels.

The Dalmore Decades 1980

Richard Paterson is van onbeschrijfelijke waarde geweest voor Dalmore. Hij is degene die verantwoordelijk is voor de goede kwaliteit van de Dalmore whisky’s sinds de jaren 80. In zijn visie is toewijding een absolute vereiste om een goede whisky te kunnen produceren. Dat is een hele verantwoording als je beseft dat Dalmore een geschiedenis kent welke ruim 180 jaar overspant. Voor deze whisky is gekozen voor een bijzondere rijping. De basis is een traditionele rijping, maar daarna begint het echte werk pas. Na de rijping op bourbonvaten zijn de Matusalem-sherryvaten aan de beurt om vervolgens de laatste rijping in ‘first-fill’ ex-bourbonvaten te krijgen. Kortom, het duurt even voor het klaar is. Dat proef je uiteindelijk wel. Tonen van bittere chocolade, marsepein en cacaopoeder maken zich meester van je mond.

Dalmore whisky 1980

The Dalmore Decades 1995

Minimalisme was troef in de jaren negentig. Dat gold ook voor de whisky, alleen niet voor de smaak. Kijk maar naar de fles en je weet precies wat we bedoelen. De typerende vormgeving van de fles is een subtiele verwijzing naar de vorm van de ketels en was dus al een eerbetoon op zich.

Deze versie uit 1995 is in voormalige Bourbonvaten gerijpt en heeft een bijzondere afwerking in Tintilla de Rota portrijping gekregen. Het resultaat liegt er niet om. Smakelijke tonen van rode bessen, nectarines, frangipane en pecannotentaart vechten om de gunst van je smaakpapillen. Om het nog extremer te maken is de afdronk extra complex, maar bijzonder aangenaam.

The Dalmore Decades 2000

Bij nummer vier kan je al vermoeden welke richting we op gaan: de jaren 2000. Een nieuw tijdperk en dat vraagt om een bijzondere whisky. Dat was geen problemen voor de medewerkers van Dalmore. Exact drie minuten na middernacht stroomde het goddelijk vocht uit de ketels, richting de vaten. Deze versie is wellicht de meest indrukwekkende. Ruim twintig jaar heeft de rijping in Matusalem Oloroso sherryvaten geduurd en dat is een unieke prestatie. Het gevolg is een bijzonder rijk gekleurde whisky waarin je maraschino kersen en bittere chocolade kunt herkennen. Een subtiele hint van zoethout en tartaar maakt de smaakbeleving compleet.