Food & Drinks

Hoelang kun je water uit een plastic flesje blijven drinken?

water plastic flesje

Iedereen heeft vast wel ergens een flesje water liggen waarvan je geen idee hebt hoelang het water er al in zit en of het nog te drinken is. Hoelang kun je water in een flesje eigenlijk bewaren? Experts geven hun mening erover.

Een dichte waterfles

Heb je een waterflesje net gekocht en nog niet opengemaakt? Dan kun je het sowieso nog gewoon drinken als het geen gekke kleur heeft of stinkt. Dat vertelt Marcel Zwietering. Hij is hoogleraar levensmiddelen microbiologie aan de Universiteit Wageningen.

Zelf gevuld flesje

Een fles kun je natuurlijk recyclen en opnieuw gebruiken, door steeds water bij te vullen. Bij het navullen van een eigen waterflesje zit het toch even anders dan een nieuw flesje. Er kunnen dan nog bacteriën in zitten, bijvoorbeeld van je mond. Dit zie je vaak niet aan het water, maar kun je wel ruiken. Ruikt het water een beetje muffig in de fles? Dan kun je het beter niet meer opdrinken, want het zit vol met bacteriën.

doorzichtige drinkfles gevuld met water

Van welke factoren afhankelijk?

Hoelang je water kunt bewaren hangt af van verschillende factoren. Zo blijft het water langer goed op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast. In de zon bederft het bijvoorbeeld weer sneller. Ook blijft water langer goed in een roestvrijstalen of glazen fles, vooral eentje waar nog niet eerder uit is gedronken. Wil je je flesje schoonmaken? Doe dat dan grondig met warm water en afwasmiddel. Een woordvoerder van Waternet adviseert: met het oog op de (onopgemerkte) bacterievorming, om het water in je flesje voor de zekerheid toch elke dag even te verversen.

Weet je niet of je voldoende water drinkt? Dit zijn 5 tekenen dat je te weinig water drinkt.