We hebben het er wel vaker over gehad. Water drinken is erg belangrijk. Hoe weet je of je wel genoeg water op een dag binnen krijgt? Dat kun je merken aan een paar dingen. Dit zijn 5 tekenen dat je te weinig water drinkt.

Tekenen dat je te weinig water drinkt

Volwassenen hebben dagelijks 1,5 liter vocht uit dranken nodig. Vaak kun je wel wat extra water gebruiken. Hoe weet je dat nou? Dat gaan we je uitleggen. Hieronder zie je 5 tekenen dat je te weinig water drinkt. Weet je het nou niet zeker? Schroom niet en neem een extra glas water, het kan nooit kwaad.

1. Hoofdpijn

Wanneer je te weinig water drinkt kan je al gauw last krijgen van hoofdpijn. Je hersenen komen vocht tekort en dat laten ze op deze manier weten. Uit onderzoek is gebleken dat hoofdpijnpatiënten een stuk minder last hadden van hoofdpijn na het binnenkrijgen van wat extra vocht. Ook zorgt water drinken ervoor dat je bloeddruk weer omhoog gaat, zodat je minder last van duizeligheid hebt. Hoofdpijn is dan ook één van de duidelijkste tekenen dat je te weinig water drinkt.

tekenen dat je te weinig water drinkt

2. Je hoeft weinig naar de wc

Simpel en logisch. Wanneer je te weinig water drinkt, heeft je lichaam minder vocht om weer uit te plassen. Hierdoor zal je aan merken dat je minder naar het toilet hoeft te gaan. Het gemiddelde aantal toiletbezoeken per persoon per dag ligt tussen de 5 en 7 keer. Natuurlijk kan dit voor jou per dag verschillen of ga je standaard minder naar de wc. Maar mocht je nou na een lange werkdag erachter komen dat je pas twee keer naar de wc bent geweest? Pak dan een paar glazen water om je vocht op peil te brengen.

3. Slechtere concentratie

Zoals gezegd hebben je hersenen zuurstof nodig. Dit halen ze voornamelijk uit water wat je lichaam produceert en wat je binnenkrijgt uit sappen. Sterker nog, je hersenen bestaan voor 90 procent uit water, ze hebben dus erg te lijden onder uitdroging. Een van de tekenen dat je te weinig water drinkt is dan ook dat je een slechtere concentratie hebt en dat je sneller bent afgeleid. Onderzoek wijst uit dat 1 tot 2 procent vochtverlies de cognitieve prestaties, dus het concentratievermogen, het vermogen om kritisch te denken en het geheugen, al verslechtert.

tekenen dat je te weinig water drinkt

4. Donkere urine

Mocht je nou toch naar de wc moeten met een tekort aan water, dan merk je dat je een erg donkere urine hebt. Wanneer je veel drinkt, komt er meer vocht bij je urine waardoor het lichter wordt. Heb je overdag last van donkere, geconcentreerde plas? Dan weet je dat je te weinig water drinkt.

5. Dorst wordt honger

Tja, je hersenen weten het ook niet meer met zo’n zuurstoftekort. Je bloedsuikerspiegel daalt en je hersenen raken in de war. Ze geven aan dat je calorieën en suikers nodig hebt. Terwijl een paar glazen water al genoeg kan zijn. Neem deze laatste van de tekenen dat je te weinig water drinkt goed serieus en  dus dat je genoeg water drinkt, zodat je niet onbewust aankomt.