Het is weer de tijd om de andere banden om je wiel te plaatsen. Waarom doen we dat eigenlijk? Wat is het verschil tussen winter- en normale banden? En wat zijn precies winterbanden? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber (compound) waardoor er ook bij hele lage temperaturen een goede grip op de weg is. Rubber wordt namelijk bij lage temperaturen harder. Een zomerband heeft een minder diep profiel, waardoor de band eerder gaat glijden. Door het diepere profiel van een winterband kan je ook gemakkelijk door sneeuw rijden.

wat zijn winterbanden

Kortere remweg met winterbanden

Op een besneeuwde weg met 50 kilometer per uur bij -5 graden Celsius hebben zomerbanden een remweg van 65 meter. Allround banden staan stil na 36 meter. De winterbanden staan het snelst stil: 30 meter. Deze banden zijn dus veruit het veiligst gedurende deze tijd van bet jaar.

Wanneer moet ik andere banden plaatsen?

Wanneer moet je nou wisselen van zomerbanden naar winterbanden? Onder de 7 graden Celsius komen de zomerbanden niet meer volledig tot hun recht. Meestal is dit in midden oktober tot en met ergens in april. Het is dus verstandig om in deze periode de zachtere banden onder de auto te zetten. Heb je ze er nog niet onder zitten, dan is het zeker aan te raden dat alsnog te doen. De koudste maanden zijn nog in volle gang.

winterbanden

Waar zijn de zachtere banden goed voor?

Winterbanden zorgen dus voor een minder lange remweg. Ook zijn ze handig bij het optrekken. Wanneer je meer grip hebt, kom je sneller van je plek. Als laatste heb je meer zekerheid en meer controle over de auto. Dit maakt het een stuk veiliger voor jou en voor  passagiers om de weg op te gaan. Zorg er dus voor dat je op tijd de diepere banden onder je auto plaatst.

Met winterbanden ben je er echter nog lang niet. Er zijn een aantal tips waarmee je veiliger rijdt op de weg tijdens de koude dagen. Bekijk alle tips om veilig te rijden tijdens gladheid.