De winter slaat flink toe en het wordt steeds kouder. Dat betekent ’s ochtends de ruiten krabben en lekker warm worden in de auto. Het vriezen zorgt ook voor gladde wegen. Daarom moet je altijd extra alert zijn als je de weg op gaat. Om je daarbij te helpen geven we je 5 tips voor rijden bij gladheid.

Tips voor rijden bij gladheid

Al dat glibberen en glijden is levensgevaarlijk. Tuurlijk wordt er elke dag gestrooid bij lage temperaturen. Maar dat is lang niet genoeg. Er wordt extra veel gevraagd van jou als bestuurder op de gladde wegen. Met deze tips voor rijden bij gladheid zijn de gevaarlijke ritjes verleden tijd.

tips voor rijden bij gladheid

1. Pas je snelheid aan

Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 kilometer per uur. Dit betekent niet dat je deze snelheid ook overal moet rijden. Zoals gezegd is het een maximumsnelheid. Er wordt dus aangeraden om 50 te rijden wanneer het kan. Op koude dagen met gladde wegen is het verstandig om wat rustiger te rijden. Hierdoor heb je een betere controle over de auto wanneer hij begint te glibberen en glijden.

tips voor rijden bij gladheid

2. Kies grotere wegen

Een tip voor rijden bij gladheid is om de grotere, openbare wegen te kiezen. Deze wegen zijn vaak beter gestrooid en hebben dus meer grip. Het is dus verstandig om deze wegen te nemen in plaats van de snellere tussendoorweggetjes.

3. Trek rustig op

Rustig optrekken zorgt voor een betere grip op de weg. De banden maken meer contact met de weg waardoor ze minder snel gaan glibberen. Een tip voor rijden bij gladheid is dan ook om rustig op te trekken. Dit gaat met het koude weer waarschijnlijk ook nog eens sneller.

4. Houd extra afstand

Door extra afstand te houden heb je meer tijd om te remmen. Hierdoor hoef je minder hard op de rem te drukken en voorkom je dus dat je snel gaat glijden. Dit is een tip voor rijden bij gladheid die je altijd in je achterhoofd moet houden. Extra afstand = meer reactietijd.

tips voor rijden bij gladheid

5. Wees duidelijk

Tijdens het rijden bij gladheid is het van uiterst belang dat je duidelijk bent tegenover andere weggebruikers. Geef ruim van tevoren aan wat je van plan bent en handel niet onvoorspelbaar. Door duidelijk te zijn geef je ook meer zekerheid en tijd aan andere bestuurders. Hierdoor voorkom je eventuele glijpartijen en ongelukken.