Enkele uitzonderingen daargelaten zullen de meesten van ons flink balen dat ook dit jaar weinig te beleven valt op Koningsdag 2021. Net als vorig jaar zitten we ook deze dinsdag weer vast aan een hoop beperkingen. In het kader van een beetje omdenken sommen we daarom wat dingen op die we niét missen, van een ‘normale’ Koningsdag.

Koningsdag 2021 ziet er (weer) anders uit

De verjaardag van Willem vieren we het liefst massaal, buiten en met veel lekkere versnaperingen. Net als vorig jaar zullen we ook nu flink moeten inleveren op het gebied van gezelligheid en dat is balen. Maar, laten we het plastic bierglas even als halfvol bekijken: er zijn ook een hoop dingen die we níet missen aan de ‘normale’ Koningsdag. We hebben er 10 voor je op een rij gezet.

1. De eindeloze zoektocht naar een openbaar toilet

Bij een goede Koningsdag horen de nodige biertjes. Maar het vloeibare goud heeft ook een flinke keerzijde: je blijft ervan naar de wc gaan. Prima als je binnen bent, maar buiten, te midden van een groep hossende mensen op een stadsplein wordt dat ineens een stúk lastiger. Iets wat we Koningsdag 2021 niet hoeven te missen.

2. De verloren maat

Iedere vriendengroep kent er minstens één: een maat die met twee keer knipperen volledig van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Jullie spreken af dat hij blijft staan waar jullie stonden als jij bier gaat halen. Bij terugkomst is ‘ie nergens te bekennen en kan jij weer (opnieuw) beginnen met het bij elkaar sprokkelen van de verloren vrienden. Irritant.

koningsdag 2021

3. De hap uit de portemonnee

Het klinkt onschuldig, maar zo’n dag rondstruinen kan flink oplopen in de kosten. Biertje hier, broodje daar, patatje erbij en nog wat rondjes voor mensen die je spontaan bent tegengekomen. Eind van de dag blijkt je bankrekening het zwaar te verduren te hebben gehad.

4. Schuim met een beetje bier

Bestel je je biertje in de kroeg, dan kan je er vanuit gaan dat je een lekker getapt en kwalitatief goed biertje toegeschoven zult krijgen. Op Koningsdag staan er echter een hoop provisorische biertaps verspreid over de stad waar ja na lang in de rij staan een plastic beker met meer schuim dan bier in de hand gedrukt krijgt. Tegen de tijd dat je terug bent bij de groep is het een bekertje platgeslagen ellende. Nog iets wat we niet gaan missen Koningsdag 2021. Dan zit je misschien zelfs beter op je eigen balkon met een van deze lekkere weizenbieren.

5. Iedereen wil wat anders

Tenzij je met je maten een kaartje hebt voor een festival betekent Koningsdag vooral veel slenteren. Wat we dan ook niet gaan missen aan Koningsdag 2021 is het constant verleggen wie waar heen wil. De ene wil even langs de markt want daar is één van zijn huisgenoten ook. Maar de ander wil liever naar de waterkant want daar is zijn vriendin met haar gezelschap. Zo resulteert de verjaardag van Willie als je niet oppast vaak in eindeloos slenteren en compromissen sluiten zonder het ergens écht naar je zin te hebben.