De kans is groot dat je er nog weinig van hebt gehoord. Toch kan kalium best belangrijk zijn voor je gezondheid en het kan je helpen met je sportprestaties. In dit artikel leggen we je uit wat kalium is en waar het goed voor is.

Wat is kalium

Kalium is een mineraal dat samen met natrium en chloride helpt bij het in balans houden van de bloeddruk en het vochtgehalte. Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk op peil blijft.

Het is een tegenhanger van natrium, wat een bloeddruk verhogende werking heeft. Ook zorgt het er samen met natrium ervoor dat de zenuwprikkels goed begeleid worden en dat de spieren zich samentrekken.

Waar zit kalium in

Het mineraal zit in heel veel voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden van kaliumrijke producten zijn: aardappelen, tomaten, melkproducten, cacao, abrikozen, amandelen, linzen, groente en fruit.

Gevolgen van een kaliumtekort kun je merken tijdens het sporten

Een tekort aan kalium kan ervoor zorgen dat je je futloos en krachteloos voelt. Dat komt al gauw voor wanneer je lang aan het sporten of intensief bezig bent. Je zweet en plast het mineraal erg gemakkelijk uit. Overdaad is nooit goed, maar zorgen voor voldoende is absoluut verstandig als fanatieke sporter.

kalium

Waar is kalium goed voor

Het mineraal zorgt dus voor een goede spierspanning en de begeleiding van je zenuwprikkels. Dit is dus goed voor je coördinatie en spieroptimalisatie. Met een voldoende aan de stof kan je makkelijker coördineren en merk je sneller een verbetering van je spierspanning.

Zorg dus dat je kalium zoveel mogelijk op peil is. Dit is helemaal niet zo moeilijk, aangezien kalium in bijna alle voedingsmiddelen zit. Wat kan helpen is bijvoorbeeld een banaantje of een ander stuk fruit tijdens of vlak voor je workout naar binnen werken. Dit zorgt weer voor een aanvulling, wanneer je lang aan het sporten bent.