Entertainment

Wat is de Super League en waarom zorgt het voor zoveel ophef?

Super League

Het is je vast niet ontgaan: de eigenaren van verschillende Europese topclubs zijn met het idee naar buiten gekomen om een Super League op te richten vanaf seizoen 2021/2022. Die aankondiging kon rekenen op veel kritiek vanuit de gehele voetbalwereld en de fans. Maar wat houdt de Super League  eigenlijk in en waarom zorgt het voor zoveel ophef?

Wat is de aangekondigde ‘Super League’?

De Super League wordt een midweekse competitie waarin Europese topclubs onderling tegen elkaar spelen. De Super League bestaat tot nu toe uit Manchester City, Arsenal, Tottenham Hotspur, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Inter Milan en Juventus. Deze 12 clubs noemen zich de ‘Founding Clubs’. In de komende weken worden de laatste 3 Founding Clubs nog bekend gemaakt. De 15 Founding Clubs zijn ieder jaar verzekerd van een plek in de Super League. Daarnaast kunnen ieder seizoen, 5 andere clubs zich kwalificeren voor de competitie door middel van de resultaten die ze boeken in hun eigen, landelijke competitie. Hoe dit ‘kwalificeringssysteem’ precies werkt, is nog niet duidelijk gemaakt.

View post on Instagram
 

Meer grote wedstrijden

Het doel van de Super League is om het publiek te entertainen met wekelijkse wedstrijden tussen Europese topclubs. Op deze manier worden voetballiefhebbers volgens directeur en oprichter Florentino Perez ‘vaker getrakteerd op de topwedstrijden waar we ieder jaar op wachten’. Ook kunnen ze deze wedstrijden beter verkopen en verdienen de clubs er dus veel meer geld mee dan dat ze nu doen in de Champions League. Daarnaast wilt Perez het monopolie van de UEFA doorbreken en gaan ze hun eigen weg. Je kunt het vergelijken met de verschillende competities in de bokswereld. Naast GLORY heb je bijvoorbeeld ook het ONE Championship. In de voetbalwereld hebben we dit nog nooit eerder gezien. Alle nationale bonden zijn namelijk verbonden aan de UEFA, de Super League gaat hier nu dus buiten treden.

View post on Instagram
 

Buiten de UEFA om

De Super League wordt buiten de FIFA en UEFA om georganiseerd en de deelnemende clubs zullen dus vanaf volgend seizoen waarschijnlijk niet meer uitkomen in de Champions League, Europa League of Confederations League. Wel willen ze in de weekenden actief blijven in hun landelijke competities. Op deze manier spelen de clubs dus 2 à 3 wedstrijden per week.

Sancties van de UEFA tegen de Super League

De UEFA vindt dit idee een ‘schande voor het voetbal’ en treedt dan ook op met harde sancties. De clubs uit de Super League mogen niet meer meedoen in hun landelijke competities en spelers van clubs uit de Super League kunnen verbannen worden voor aankomende Europese- en Wereldkampioenschappen. “Als club respecteer je de UEFA-richtlijnen en doe je mee aan alle mogelijke competities of je doet het niet. We zullen niet accepteren dat bepaalde clubs dit voor de helft willen doen”, aldus Alexander Ceferin, president van de UEFA. Ook de baas van de FIFA spreekt zich nadrukkelijk uit:

View post on Instagram
 

Voetballiefhebbers zijn tegen een Super League

Ook voetballiefhebbers vanuit de hele wereld zijn fel tegen het idee van een Super League. Er is namelijk geen competitief belang meer zoals bij de Champions League. De Founding Clubs zijn namelijk automatisch verzekerd van een plek in de competitie. Ook gaat het volgens de fans alleen om het geld. Door vaker grote wedstrijden te spelen, krijgen de eigenaren meer geld binnen en maken ze meer winst. Dit gaat ten koste van het plezier van voetbal, want grote wedstrijden moeten uniek blijven en niet iedere week te zien zijn. Bovendien wordt de kloof tussen de kleine clubs en de grote clubs op deze manier immens groot.

View post on Instagram
 

View post on Instagram