Waarschijnlijk heb je al duizenden keren moeten aanhoren van mensen dat weinig slaap slecht is voor je gezondheid. Maar wat gebeurt er nou precies wanneer je korter dan 6 uur slaapt?

Oxford Academic onderzoek

Uit een onderzoek van Oxford Academic blijkt dat het korter slapen dan 6 uur nog grotere gevolgen kan hebben dan je waarschijnlijk dacht. Het onderzoek resulteerde namelijk op een lijst van ziekten en aandoeningen samenhangen met een korte nacht en een korte slaapduur. “Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen”, vertelt Suzanne Pelt van Smart Health. “Wie niet genoeg slaapt, heeft een hoger risico op gewichtstoename, type 2-diabetes, hartziekten, depressie en angsten.”

Wat gebeurt er als je korter dan 6 uur slaapt?

Wat gebeurt er als je korter dan 6 uur slaapt?

Ben je aan het sporten, maar behaal jij je doelen maar niet om af te vallen? Dan kan het zomaar zijn dat jou slaappatroon daar de boosdoener van is. Slaap is zowel een oorzaak als een gevolg van gewichtstoename. Wat gebeurt er als je korter dan 6 uur slaapt? Nou, om te beginnen heb je 45 procent meer kans op obesitas dan een persoon die zeven tot negen uur per nacht slaapt. Zodra je dat dat oploopt is het helemaal foute boel. Want het werkt dus ook andersom, obesitas veroorzaakt namelijk ook slaapproblemen. De reden hiervan is dat mensen met obesitas een verhoogd risico hebben op slaapverstoorde ademhaling. Volwassenen met obesitas die de zeven tot acht uur slaap per dag aantikken hebben het laagste risico op type 2-diabetes en hartziekten op te lopen.

En daar blijft het niet bij. Niet alleen het slaapritme, maar ook de slaapkwaliteit heeft effect op je immuunsysteem. Goede kwaliteit slaap verkleind de kans op bijvoorbeeld infecties. Bij minder dan 6 uur slaap komen er ook problemen bij je mentale gezondheid kijken. Mensen die een goede nachtrust hebben krijgen bijvoorbeeld minder snel last van een depressie, angst of concentratiestoornis.

Meer lezen over het effect van het aantal uren slaap op je gezondheid? Dit gebeurt er met je als je te veel slaapt.