Sports

Wat betekenen de verschillende vlaggen in de Formule 1?

wat betekenen vlaggen formule 1

De vlaggen zijn een belangrijk onderdeel van de Formule 1. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Dit betekenen de verschillende vlaggen in Formule 1.

Dit betekenen de verschillende vlaggen in Formule 1

Om de hoogste klasse van de single-seaters – Formule 1  – in goede banen te leiden, zwaaien de Marshalls geregeld met allerlei kleuren. Rood, blauw, geel en noem maar op.

Belangrijke indicatoren, evenals waarschuwingen. Je zou ze met stoplichten kunnen vergelijken. Maar hoe zit het precies en wat betekenen de verschillende vlaggen in Formule 1? De antwoorden daarop lees je hieronder!

Vlaggen Formule 1: Witte vlag

Deze vlag geeft tijdens vrije trainingen aan dat er een langzamer rijdende bolide voorop rijdt. Of dat er auto´s op de baan staan, zoals wanneer men een start oefent aan het einde van de sessie.

Eén van de grootste gevaren blijft namelijk snelheidsverschil in combinatie met blinde of onoverzichtelijke bochten.

Blauwe Vlag

Wie weleens plaats neemt in een huurkart, herkent deze ongetwijfeld. Het is de vlag in de Formule 1 die iemand krijgt zodra hij een snellere coureur moet voorlaten. Simpelweg omdat die harder gaat en daarmee de voorrang heeft.

In de Formule 1-race is deze vlag uitsluitend bedoeld voor achterliggers die op een ronde gezet worden, zodat zij niet onnodig de kop van veld in de weg zitten.

View post on Instagram
 

Gele vlag & dubbele gele vlag

Het markeren van gevaar op de baan vindt plaats in verschillende niveaus. Een enkele gele vlag in de Formule 1 betekent dat je in een gedeelte (soms het hele circuit) niet mag inhalen en langzamer moet rijden, omdat iemand gecrasht is of vanwege brokstukken op het circuit.

Is het echt menens, bijvoorbeeld als de ongelukkige vangrail-knuffelaar de weg verspert, dan zal een dubbele gele vlag het antwoord zijn. Vaak volgt daarna een (virtual) safety car als extra veiligheidsmaatregel. De coureurs rijden dan in een treintje achter de safety car aan, waardoor het bergen van een gecrashte auto veiliger gaat.

Als deze vlag in de kwalificatie verschijnt is de vliegende ronde waarin de coureur zich bevindt eigenlijk verknald. Toch gas geven en anderen in gevaar brengen? Het levert praktisch altijd een straf op.

View post on Twitter

Groene vlag

Zodra het gevaar is geweken na een incident zullen de Marshals met de groene vlag in de Formule 1 zwaaien. Kortom: er mag weer geracet worden.

Geel-rood gestreepte vlag

Deze vlag duidt erop dat de baancondities verraderlijk worden. Doorgaans wanneer er regen valt dus (of bij hele hoge uitzondering sneeuw). Gek genoeg zijn het juist de coureurs die de inschatting beter kunnen maken als de grote en nog steeds erg belangrijke sensoren in de auto.

Vlaggen Formule 1: Rode vlag

Stel dat een racewagen zo hard crasht dat de brokstukken (of kapot gereden barrière) niet in een paar minuten te fixen is – in zulke gevallen volgt dan een rode vlag in de Formule 1. Alle auto’s gaan dan de pits in en een staande herstart volgt na een opwarmronde. Soms betreft het een rollende start, zoals wanneer er veel water op de baan ligt.

View post on Instagram
 

Zwart-wit gestreepte vlag

Niet de finish-vlag dus, deze is in een geblokt patroon. Het is één van de vlaggen die niemand wil zien, want het betekent dat diegene een tik op de vingers krijgt van de raceleiding.

Het is een waarschuwing weliswaar, maar een serieuze. Denk aan structureel bochten afsnijden, onsportief rijgedrag of ronduit gevaarlijke acties.

Zwarte vlag

Wie niet wil horen (of zien in dit geval), moet voelen. Het is de hoogste straf die met de zwarte vlag gepaard gaat: diskwalificatie.

View post on Instagram
 

Zwarte vlag met oranje cirkel

Een variatie op de bovenstaande vlag in Formule 1 – niet om iemand terecht te wijzen, maar om naar binnen te halen. Omdat de schade aan een auto dusdanig is dat verder rijden een risico vormt voor de coureur en zijn opponenten.

Zwart-wit geblokte vlag

En tenslotte de allerleukste vlag voor de coureur die deze als eerste krijgt in een race. Tijd voor de ceremonie, champagne en die flinke bokaal de lucht in tillen. Het betekent simpelweg dat de finish is gehaald en de race ten einde komt. De welbekende zwart-wit-geblokte finishvlag dus.

View post on Instagram
 

Meer lezen over de Formule 1? Check dan hier alle artikelen over de Formule 1.