Een veel gemaakte verdeling in het type motorrijders is tussen de ‘mooi weer rijders’ en de bikkels die ook in de wintermaanden hun been over het zadel slingeren. Toegegeven, motorrijden is leuker met een aangenaam temperatuurtje. Maar dat betekent niet dat het niet kan wanneer het kwik zakt, dan is het gewoon een kwestie van dik inpakken. Nu zijn er tal van mooie pakken en extra gadgets die je kunt kopen om je warm te houden, maar daarvoor moet je al snel flink wat geld neertellen. Met deze simpele en vooral goedkope trucjes trotseer jij op de motor de kou de komende maanden.

Motorrijden in de wintermaanden

De meeste mensen die het bij het dalen van de temperatuur mooi vinden geweest wat betreft motorrijden, hebben hun stalen ros al op stal staan. Voor iedereen die nog wel rijdt deze maanden maakt de kou het steeds onaangenamer. Gelukkig zijn er meer dan genoeg trucjes die jou kunnen helpen de rit iets aangenamer te maken. Wij zetten een paar goedkope maar zeer effectieve manieren voor jou op een rijtje.

motorrijden

Kleed je op de juiste manier

We begrijpen het als je voor die paar maanden Hollandse winter geen zin hebt om een prijzig nieuw winterpak aan te schaffen. Gelukkig kun je met je ‘gewone’ pak ook een heel eind komen in de strijd tegen de kou. De truc zit hem in wat je ónder je pak draagt. Veel mensen denken dat hoe meer lagen je er onder propt hoe warmer je het hebt. Klopt, tot op zekere hoogte. Wanneer je zo veel lagen draagt dat ze strak op elkaar zitten is het effect van warmte weg. Sterker nog, je krijgt het alleen maar sneller koud. De beste manier om je te kleden is als onderste laag een thermoshirt met daaroverheen één of twee lichte lagen. Zorgt dat er ruimte tussen de lagen zit, dit is in feite je ‘opslag’ voor de warmte.

Regenjassen ook voor droge dagen

We hebben allemaal wel eens in een enorme regenbui gereden en moeten dealen met de medelijdende blik van automobilisten die je vanuit hun droge wagentje voorbij zien komen. Een regenpak over je motorpak dragen zorgt dat deze ritjes wat dragelijker worden. Maar ook op droge dagen kan een regenpak je redding zijn. Regenjassen zijn winddicht en houden daarmee automatisch de gure wind deels bij je weg. Door op de koude dagen een regenpak te dragen (de simpelste die je kunt vinden volstaat al) blijf je een stuk langer warm tijdens het motorrijden.

motorrijden

Kranten als kacheltje op de motor

Kranten? Juist ja, kranten. Je hebt er vast nog wel ergens één in huis rondslingeren. Het voelt misschien suf, maar als je dit eenmaal een keer hebt geprobeerd krijg je een hele nieuwe waardering voor dit stuk papier. Een opgevouwen krant onder je motorjas maakt een gigantisch verschil. De isolerende werking van een krant is namelijk bijzonder groot. Wil je bier of wijn koud houden in de zomer? Wikkel het in een krant om de kou te bewaren. Wil je jezelf tijdens het motorrijden warm houden en beschermen tegen de kou? Wikkel je jezelf simpelweg in de kranten. Je hoeft heus niet als papier mache figuur op de motor te stappen, maar een paar opgevouwen kranten onder je jas scheelt al heel veel. Zeker op je buik, achter de rits van je pak, dan houd het niet alleen je eigen warmte vast, maar houd het ook de wind bij je weg. Wat belangrijk is om te beseffen is dat je koude handen komen door een gebrek aan warmte aan je lichaam. Zorg dus dat dit in orde is om het volgende punt al (deels) te tackelen.

 IJspegels als vingers zijn het grootste probleem

Bovenstaande tips zijn voornamelijk om je lichaam warm te houden, maar waar je kou het hardste toeslaat zijn je handen. Links kun je zo nu en dan nog even van het stuur halen maar met je rechterhand kun je niet veel anders dan verkleumd doorrijden. Je handen winterproof maken is dan ook het lastigste. Toch zijn er een paar dingen die je (een) handje helpen wanneer je niet over de luxe van ingebouwde handvatverwarming beschikt. Zorg ten eerste dat je vingers niet al koud zijn als je rit begint. Vaak ligt er in de winter een dun laagje ijs of dauw over je zadel. Je veegt het met je hand er even af en begint met rijden. Probleem hier is dat je handen nu al koud zijn en je het met een 1-0 achterstand opneemt tegen de lage temperaturen. Gebruik een doek om het droog te maken of warm je handen erna weer even op, maar ga niet met koude vingers rijden.

Helaas is het ook met warme handen een kwestie van tijd tot het gevoel in je vingers langzaam wegebt tijdens het motorrijden. De grote boosdoener is de wind. Wat je kunt overwegen om te kopen (of maken) zijn kappen voor achter je handvatten of wanten om het stuur van je motor heen. Het ziet er niet heel stoer uit, maar als jij de wind weet te blocken zul je merken dat je vingers het een stuk langer volhouden. Een dergelijke aankoop hoeft je niet veel te kosten, al helemaal niet wanneer je het via bijvoorbeeld AliExpress koopt. Voor een prikkie vergroot jij je rijplezier deze winter.

motorrijden

Pitstop voor warme handen

Een laatste redmiddel heeft niet veel zin als je haast hebt, maar is enorm effectief. Waar je rit ook heengaat, er zullen altijd mogelijkheden zijn om te stoppen bij bijvoorbeeld een tankstation. Door je handen op je motorblok te leggen (let op, hou je handschoenen áán, anders verbranden je vingers levend) geeft de warmte je binnen no time het gevoel in je vingers weer terug. Zie het als een pitstop om het jezelf wat aangenamer te maken. Door één of twee minuutjes je handen op het blok te hangen kun je er weer heel wat kilometers tegenaan. Stop je ergens wat langer, prop dan je handschoenen vast tussen je motorblok. Op die manier heb jij na je kop koffie twee heerlijk voorverwarmde (en droge) handschoenen op je liggen wachten.

Met deze simpele trucjes maak jij het jezelf wat makkelijker tijdens het motorrijden deze wintermaanden. Doe er je voordeel mee wanneer je weer de weg op gaat. Hou er wel rekening mee dat het geen wondermiddelen zijn, soms is het simpelweg te koud om veilig op een motor te stappen. Laat je tweewieler op die dagen maar voor de deur staan.