Bijna iedereen vraagt het zich inmiddels af. Hoezo die enorme hoeveelheid extra tijd die bij iedere WK wedstrijd wordt toegekend? Wij zochten het uit.

Extra tijd op het WK

Telkens weer verraste gezichten wanneer de negentig minuten erop zitten en de extra tijd wordt aangegeven. De eerste vijf wedstrijden duurde allemaal langer dan honderd minuten. Tot nu toe staat de wedstrijd Engeland tegen Iran bovenaan het lijstje wat betreft extra tijd op het WK. Daar werd maar liefst 27 minuten extra gevoetbald, bijna een hele verlenging! Op het vorige WK waren er in totaal maar drie wedstrijden (zonder verlenging) waar de spelers langer dan honderd minuten op het veld stonden. Maar goed, je moet er maar aan wennen, want het gaat waarschijnlijk nog veel vaker voorkomen.

Waarom zoveel extra tijd op het WK?

De gemiddelde ‘zuivere’ speeltijd van een wedstrijd in alle competities bedraagt zo’n 52 minuten. Veel te weinig volgens de FIFA. Scheidsrechter-baas Pierluigi Collina kwam met de beslissing om die zuivere speeltijd op te rekken. Namelijk door het toekennen van extra tijd. Uitgebreid juichen na goals, blessures, uittrappen, inworpen en wissels. Alles wordt in de gaten gehouden. ”Het juichen duurt soms meer dan 1,5 minuut”, vertelt Collina voor het begin van het WK. ”Daarom verlies je al gauw drie, vier of vijf minuten en dit moet natuurlijk gecompenseerd worden aan het einde. Zeven, acht of negen minuten blessuretijd, we gaan het zeker zien.”

Ook bij beoordelingen van de VAR wordt tijd verloren, de beslissingen worden niet sneller genomen, maar de tijd die ze nemen voor het besluit wordt opgeteld en meegenomen naar de blessuretijd. De scheidsrechters berekenen preciezer hoe lang alles duurt, waardoor zij een exacte uitkomst van de verloren tijd kunnen geven. Hiervan wijken ze niet af. Elke minuut wordt daadwerkelijk meegenomen naar de blessuretijd. Tijdrekken wordt dus stevig aangepakt, zelfs alle bekende manieren om tijd te rekken bij een voorsprong worden meegerekend bij de extra tijd op het WK. Zorg er dus maar voor dat je een comfortabele plek bemachtigd bij het kijken van Oranje, want het kan zomaar een hele lange zit worden. Maar goed, wie vindt een langer potje voetbal nou zo erg?

Meer lezen over het WK? Zoveel geld kan het Nederlands elftal verdienen op het WK.