Sports

3 redenen waarom jouw benen zo trillen na een intensieve legday

leg day en cardio

We kennen het allemaal wel, die trillende benen na een intensieve legday. Waarom gebeurt dat eigenlijk? Dat gaan we je hier vertellen. We kunnen je alvast verklappen: het kan meerdere oorzaken hebben.

Last van trillende benen

Je benen trainen is natuurlijk goed, maar we kennen allemaal het gevoel van als een mank hertje van de trap slenteren in de dag (of dagen) erna. Vooral beginnende sporters hebben er vaak last van. De spieren zijn niet gewend aan het extra gewicht oef de moeilijkheidsgraad van de oefening. Het kan ook voorkomen bij oefeningen waarbij je een lange tijd in één pose moet blijven zitten.

Trillende benen is niet verkeerd, maar je kunt het voorkomen

Laten we beginnen dat het niet heel erg is als je af en toe trilt of spierpijn hebt na de training. Zeker als je vlak na de workout wat onwennig de trap af loopt (en mensen bedenkelijk ziet kijken) is daar niets mis mee. Je hebt het uiterste gevraagd van je spieren en die hebben daarna simpelweg wat moeite met de ‘gewone’ bewegingen.

In principe zijn trillende spieren een reactie dat je spierweefsel zich weer aan het opbouwen is en dat je spieren zich dus sterker aan het maken zijn. Dat is precies wat je wilt. Toch kun je de trillende benen voorkomen. Hieronder geven we drie veelvoorkomende oorzaken van de trillende benen na het sporten.

1. De oefening was te zwaar

Wanneer je veelvuldig last hebt van trillende benen na- of zelfs tijdens de training, dan kan het zijn dat je teveel van je spieren vraagt tijdens de oefening. De spiervezels worden ongecontroleerd uitgerekt en samengetrokken omdat je de oefening waarschijnlijk niet meer goed uitvoert. Daardoor worden de zenuweinden geïrriteerd en gaan je spieren trillen.

2. Het is een nieuwe oefening

Wanneer je gebruik maakt van een nieuwe oefening, dan moeten bepaalde spieren wennen aan de bewegingen die je maakt. Dit kan leiden tot trillende benen na het sporten. Doordat de spieren moeten wennen, gaan ze inefficiënt werken en ervaren ze de oefening sneller als ‘zwaar’. Begin dus extra licht aan een nieuwe oefening om je spieren zo min mogelijk te belasten.

3. Je hebt een tekort aan suiker

De laatste oorzaak van trillende benen kan een te lage suikerspiegel zijn. De glycogeenvoorraad van de spier zorgt ervoor dat de spier zich sterk houdt. Wanneer deze te laag is gaat de spier eerder trillen. Zorg dus voor genoeg suikers voordat je gaat sporten.