Other

Dit is waarom scheten laten goed voor je is

scheten laten is gezond

Af en toe mag je er heus wel eentje laten gaan. Thuis deed je het sowieso al vrij ongerept, maar mocht hij er met anderen in de buurt ook uit floepen, hoef jij je daar niet voor te schamen. Scheten laten is namelijk goed voor je. Hoewel het in situaties niet altijd even fijn voelt, je lichaam ervaart dit wel zo. Dus als mensen vragen “moest dat nou?”, dan kan je gerust ja knikken.

Scheten laten is gezond

Je kunt aan de hand van de scheten die je laat veel opmaken over de gezondheid van je darmen. Als je er te weinig laat kan het zomaar zijn dat je te weinig diversiteit aan bacteriën in je darmstelsel hebt. Die bacteriën zijn hard nodig voor de vertering van je voedsel en daarmee voor je gezondheid.

Veel complexe koolhydraten, zoals die van pasta, havermout of volkorenbrood, zijn goed voor je. Als je dit afwisselt met groenten, fruit en noten, zorgt de vertering daarvan voor gassen. Veel scheten laten kan daarom dus juist wijzen op je gevarieerde dieet en dus een gezond darmstelsel.

Gezond voor je darmen

Het loslaten van een scheet is ook belangrijk voor je dikke darm. Als je hem namelijk inhoudt, verliest de dikke darm beweegruimte en dit leidt tot een oncomfortabel gevoel. Dat ‘opgeblazen’ gevoel als je al een poosje aan het inhouden bent, komt doordat je darmen van slag raken. Je kunt er zelfs verstopt door raken, wat al helemaal niet goed voor je is.

Je kunt aan de geur van je scheten ook afleiden of je te veel van iets binnenkrijgt. Als mensen hele vieze scheten laten, is de kans groot dat ze te veel proteïnen, suiker of vet binnenkrijgen. Mocht je dat allemaal wel eten maar niet zó veel, kan het ook zijn dat de stank komt door de alcohol van de vorige avond. Daar ga je namelijk ook niet bepaald fris van ruiken. Waarschijnlijk had je vriendin toch liever gehad dat je dat biertje had laten staan. Zij twijfelt er namelijk aan of scheten laten bij je vriendin inderdaad goed is voor je relatie.