Gewichtheffen en bankdrukken zijn twee heel verschillende dingen, maar toch heeft het met elkaar te maken. Vijfvoudig wereldkampioen gewichtheffen Lü Xiaojun heeft bewust gekozen voor de sport en vertelt waarom je absoluut niet moet gaan bankdrukken.

Vijfvoudig wereldkampioen gewichtheffen raadt bankdrukken af

Lü Xiaojun weet het één en ander over gewichtheffen. De beste man won goud op de Olympische Spelen van 2012, zilver op de Spelen van 2016 en is vijf keer wereldkampioen in gewichtheffen. Wanneer het aankomt op training, vertelt de 37-jarige Chinees waarom je niet moet gaan bankdrukken.

De reden waarom je niet moet bankdrukken

Zelf bevat zijn training nooit oefeningen zoals de bench press, strict press en push press. Volgens Lü Xiaojun kunnen deze oefeningen namelijk je schoudermobiliteit beperken. Vooral voor gewichtheffers is deze oefening funest. Zij moeten namelijk veel kracht halen uit hun schouders en ook gecompliceerde bewegingen maken.

“Als je zo duwt zoals tijdens de bench press, vind je het misschien moeilijk om je schouder volledig uit te strekken. Erger nog, als je daar een gewoonte van maakt, is het geen goede gewoonte’, voegde hij eraan toe. “Ik raad daarom ook aan om niet te bankdrukken.”

Afgelopen februari zette Lü Xiaojun nog een nieuw wereldrecord gewichtheffen neer. De Chinees tilde bijna 220 kilo boven zijn hoofd. Hiermee staat de teller op een totaal van 11 wereldrecords in 2 gewichtsklassen. De 37-jarige gewichtheffer wist ook gemakkelijk 280 kilo zonder riem de lucht in te krijgen. We zijn benieuwd of hij zijn kwaliteiten ook kan laten zien tijdens de Olympische Spelen in Tokio.