Cars & Bikes

Waarom tikken motorrijders eigenlijk op hun helm?

motor

Met het opkomende zonnetje stijgt ook het aantal motorrijders op de weg, wat soms voor wat onbegrip zorgt bij automobilisten. Motorrijders hebben hun eigen manier van communiceren op de weg, en een van die gebaren is het tikken op hun helm. Maar wat betekent dit gebaar nou eigenlijk?

Motorrijders en hun rare fratsen

Voor veel automobilisten lijkt het gebaar van het getik op de helm behoorlijk agressief, maar het tegendeel is waar. Laten we eens duiken in de wereld van zogeheten motorrijders-gebaren en de betekenis achter deze bewegingen onthullen.

Wanneer je een groep motorrijders ziet en één van hen tikt tweemaal op zijn helm, is dat geen teken van verstandsverbijstering, maar eerder een vriendelijke waarschuwing. Het gebaar dient om andere motorrijders attent te maken op aanwezige politie op de weg. Het is een vorm van solidariteit onder motorrijders om elkaar te behoeden voor eventuele snelheidscontroles of andere zaken waar de politie bij betrokken is.

Gasten op een motor zijn veel vriendelijker dan gedacht

Hoewel dit gebaar voornamelijk in groepen wordt gebruikt, kan het ook individueel voorkomen. Het tikken op de helm is een subtiele manier om elkaar op de hoogte te brengen, zonder overbodig lawaai te maken of anderen te alarmeren.

Maar dit is niet het enige gebaar dat motorrijders maken. Soms zie je een motorrijder een ‘trapgebaar’ maken richting automobilisten. Dit gebaar is echter geen uitdrukking van frustratie of agressie, maar eerder een bedankje. Motorrijders hebben vaak beide handen aan het stuur, vooral in situaties waar snel gereageerd moet worden, zoals in druk verkeer of bij het wachten voor een stoplicht. Het ‘trapgebaar’ is hun manier om dankbaarheid te tonen voor de ruimte die automobilisten voor hen maken.

Dus, de volgende keer dat je een motorrijder op zijn helm ziet tikken, of een trapgebaar ziet maken, weet dan dat het geen teken van gekte is, maar eerder een vriendelijke groet of waarschuwing. Laten we allemaal een beetje meer begrip tonen voor de diversiteit op de weg, want uiteindelijk willen we allemaal veilig en respectvol reizen, ongeacht het voertuig dat we besturen.

Watch on YouTube