Wellicht een bekende situatie, je begeeft je met een willekeurige vrouw in een kamer en terwijl jij jezelf peentjes zweet begint de ruimte zich te bewegen naar het gebibber van je wederhelft. Logischerwijs krijgt dit scenario een vervolg met de vraag of de verwarming hoger kan, of dat je nog wat meer hout in de haard kunt gooien. Al met al natuurlijk niet heel erg, maar dat bracht ons in ieder geval op de vraag ‘waarom vrouwen het eerder koud hebben dan mannen’. Toevallig kwamen twee Nederlandse wetenschappers met het antwoord!

Vrouwen eerder koud dan mannen

Waarom hebben vrouwen het eerder koud dan mannen?

De korte verklaring van het onderzoek luidt dat vrouwen de kou eenvoudigweg gemakkelijker voelen dan mannen omdat zij gevoeliger zijn voor lagere temperaturen.

De langere verklaring vindt uitleg in de suggestie dat vrouwen comfortabel zijn bij een temperatuur van 2,5 ° C warmer dan mannen, wat ongeveer 24 tot 25 ° C is. Volgens de Engelse Professor Paul Thornalley, van de Warwick Medical School, heeft dit te maken met verschillen in de gemiddelde stofwisseling en hoeveelheid warmte die mannen en vrouwen produceren. Zoals je misschien al wist is het metabolisme van een persoon verantwoordelijk voor het produceren van energie voor mobiliteit en groei, maar ook voor warmte. Bij rust is er nog altijd sprake van van een minimaal niveau van energie die verbruikt wordt, het ruststofwisselingspercentage. Bij de gemiddelde vrouw ligt deze stofwisseling echter lager dan bij mannen, omdat mannen meer vetvrije lichaamsmassa zoals botten en spieren hebben, en dus in rust een hogere verbranding hebben.

Vrouwen eerder koud dan mannen

En dan heb je nog ‘Bruin Vetweefsel’

Hoewel het bovenstaande al een vrij logische voldoening geeft, is er nog een andere reden die in het lichaam schuilgaat onder de naam bruin vetweefsel. Bruin vetweefsel is een van de twee typen vetweefsels die een zoogdier rijk is – de ander is wit vetweefsel, dat werkt als opslagruimte voor vetten. In tegenstelling tot zijn lichtere variant is de primaire functie van bruin vetweefsel het voortbrengen van lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose. Dit is dus waar het lichaam onwillekeurig warmte produceert, een proces dat thermogenese wordt genoemd. In een warme omgeving is bruin vet niet actief. Bij blootstelling aan milde kou vindt warmteproductie plaats in het bruine vet.

Bruin vet wordt vaak gevonden in de nek en schouders, maar het kan van persoon tot persoon verschillen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat jonge mannen vooral bruin vetweefsel hebben in de borst en rug.

Maar..

Dit klinkt allemaal hosanna voor ons mannen, maar zoals de grote Cruyff ooit zei: “Elk voordeel heeft zijn nadeel”. En dat betekent dat mannen het in de warme zomermaanden juist weer veel gevoeliger zijn voor hitte! Mocht ook dit je bekend voorkomen, dan zal het vast wel waar zijn. Heb jij als man trouwens toch last van de kou, check dan hier voor wat tips!