Het Nederlandse wagenpark, we hebben het dan over personenwagens, bestaat voor ruim 50 procent uit leasewagens. Op zich is dat niet zo heel vreemd, slechts weinig particulieren zijn in staat om een nieuwe wagen zelf te bekostigen. Een gevolg van die ontwikkeling is dat er op de markt voor jonge occasions, relatief veel voormalige leasewagens te vinden zijn. Zoek je dus een goede tweedehands auto, dan is de kans groot dat het een ex-lease wagen betreft.

Aandachtspunten bij de koop van een occasion

Normaliter worden leasewagens na drie tot vijf jaar verkocht als occasion. In de praktijk betekent dat dus dat de wagens die nu op de markt komen, uit 2015 en 2016 stammen. Het kan dus aantrekkelijk zijn om je op dergelijke wagens te richten. Het heeft tal van voordelen, toch moet je niet over een nacht ijs gaan bij de aanschaf van een dergelijke occasion.

occasions

De voordelen van een ex-leaseauto

Het belangrijkste voordeel van het kopen van een ex-leaseauto is het onderhoud. Je kunt ervan uitgaan dat de leasemaatschappij die de wagen bezat, deze goed heeft onderhouden. De leaserijder zelf maakt namelijk geen kosten voor het onderhoud en zal dus ook eerder naar de dealer gaan als er wat aan de auto mankeert. Bijkomend voordeel is dat de onderhoudsgeschiedenis bekend is, bovendien heeft een leaseauto slechts een eigenaar gehad.

De ANWB weet daarnaast nog een ander voordeel te benoemen: de leaserijder gebruikt de wagen bijna uitsluitend voor het woon-werkverkeer. Geen korte ritjes naar de supermarkt of de voetbalvelden, maar lange ritten. Ook dat is beter voor het functioneren van de auto en een intensief gebruik van de auto komt de levensduur ten goede. Dat is niet het enige pluspunt: leasemaatschappij hebben een groot commercieel belang en zullen dus de lease-rijder proberen te verleiden tot het kopen van extra opties. Leasewagens die te koop worden aangeboden zijn dus vaak uitgerust met tal van extra’s. De kans is dus groot dat een aangeboden ex-leasewagens er niet alleen onberispelijk uitziet, maar dat deze ook een stuk comfortabeler is dan een vergelijkbaar model van een particulier.

De nadelen van een occasion

Naast de talrijke voordelen, kleven er ook wat nadelen aan de aanschaf van een voormalige leasewagen. Zo zal een leasemaatschappij een wagen uit haar vloot verkopen omdat het onderhoud vaak te duur wordt. In veel gevallen loop je dus de kans dat er op korte termijn het een en ander vervangen moet worden. Aan de ene kant kan dat een risico zijn, maar je kunt het ook gebruiken als argument om een lagere aankoopprijs te bedingen.

occasions

Toekomstige onderhoudskosten

Zaken waar je rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld het vervangen van de distributieriem. Afhankelijk van het merk en model kan dit een behoorlijke kostenpost met zich meebrengen. Houd dus rekening met een mogelijke kostenpost van 300 tot 1000 euro. Heb je dus een specifiek model op het oog, beslis dan niet direct dat je die wagen gaat kopen. Check bijvoorbeeld welke kosten je op korte termijn mag verwachten en laat desgewenst een onafhankelijke aankoopkeuring uitvoeren. Uiteraard mag je nooit vergeten om een proefrit te maken zodat je ook weet of de wagen voldoet aan je verwachtingen.