Pittig eten is voor ons Hollanders vaak niet weggelegd. Wij hebben zeer gevoelige smaakpapillen en dat is in sommige gevallen nog een understatement. Al het kleinste beetje sambal op onze maaltijd zet onze mond in vuur en vlam. Toch kan het goed zijn om niet altijd een hete maaltijd af te slaan, want er zijn veel voordelen van pittig eten.

Wat te doen tegen pittig eten?

Een branderig gevoel in je mond kan tot zekere hoogte lekker zijn, maar het moet niet teveel worden. Toch zijn er mensen die er wel goed tegen kunnen. Hoor jij niet bij die groep? Dan kun je het best een glas melk drinken of een hap brood eten na het verorberen van een hete maaltijd. Zo krijgt je mond wat verkoeling. Water drinken is absoluut niet de oplossing. Wanneer je deze doorzichtige dorstlesser drinkt na een hap hete pepers, wordt het branderige gevoel niet weggespoeld, maar juist meer verspreid.

Voordelen van pittig eten

In Europa zijn we dan ook redelijke softies wat betreft de hitte van ons voedsel. Maar er zijn ook voordelen van pittig eten die jou kunnen overhalen om toch een keer je mond in brand te zetten. In de eerste plaats de smaak natuurlijk. Maak bijvoorbeeld eens een keertje deze heerlijke gehaktballen met sriracha saus.

voordelen van pittig eten

1. Pepers zijn gezond

Ja, je leest het goed. Pepers zijn gezond. Ze bevatten vitamine C en veel mineralen, zoals calcium en ijzer. Allemaal stoffen die je nodig hebt voor een gezond lichaam. Natuurlijk kun je deze vitaminen en mineralen uit andere voedingsmiddelen als fruit halen, maar dus ook gewoon uit een pepertje. Al moet die rode rakker niet je enige bron zijn van deze stoffen, want dat kleine pepertje in jouw curry is echt niet genoeg.

2. Helpt tegen stress

Dit is één van de voordelen van pittig eten waar de stresskippen onder ons erg blij mee kunnen zijn. Pittig voedsel kan namelijk het gevoel van stress verminderen. Bij het eten van een pittige peper komt er serotonine in je lichaam vrij. Dit stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens, wat zorgt voor een ontspannend effect.

3. Verlaagt de bloeddruk

Capsaïcine is een stofje in peper dat je bloed beter door je lichaam laat stromen. Dit in combinatie met de vitamine C, wat je bloedvaten sterker maakt, zorgt voor een verbetering van de bloeddruk.

voordelen van pittig eten

4. Boost de stofwisseling

De mythe dat je pittig eten de volgende dag tegenkomt op het toilet is nooit echt bevestigd. Wel bevordert diezelfde capsaïcine de stoelgang en geeft het je stofwisseling een boost. Dat betekent dat het ook nog eens handig is als je wilt afvallen.

5. Helpt tegen ontstekingen

Het is drie op een rij voor de capsaïcine, wat de voordelen van pittig eten helemaal compleet maakt. Want los van het feit dat het goed is voor je bloeddruk en de stofwisseling, doet het nog iets. Het werkt ontstekingsremmend en vecht actief tegen ontstekingen in je lichaam. Dus minder ontstekingen én je huidige ontstekingen worden sneller verholpen. Allemaal dankzij dat dagelijkse pepertje.