Diepvriesgroenten: producten met een slechte reputatie, maar het schijnt eigenlijk nog wel mee te vallen. Waarom hebben we ook alweer zo’n negatief gevoel bij maaltijden uit de diepvries? En welke producten uit de vriezer zijn stiekem wel beter en gezonder dan we dachten?

Diepvriesgroenten hebben een slechte naam

Misschien ben je er wel mee opgevoed, of heb je het gewoon van anderen gehoord. Diepvriesgroenten hebben niet de allerbeste naam in de schappen. Verste groenten en fruit, dat zijn de beste die je kunt krijgen. Pas als je verse groenten en fruit eet, ben je écht gezond bezig. De gedachte daarachter was dat door de koude temperaturen de vitaminen, antioxidanten en vezels beschadigd raken en dus minder gezond zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Versproducten zijn soms lang onderweg

Uit onderzoek is gebleken dat het effect van het invriezen van groenten in fruit helemaal niet zo nadelig is voor hoe gezond ze zijn als we dachten. Sterker nog, het kan zelfs gezonder zijn dan verse groenten. Dat komt doordat sommige versproducten er erg lang over doen om van de oogst naar jouw mond te komen. Zo moet het verwerkt, verpakt, vervoerd en gevuld in het schap. Dat kan voor een vers product betekenen dat er in die reis vitaminen en antioxidanten verloren gaan. Groenten en fruit worden namelijk blootgesteld aan enzymen die een afbraakproces in gang zetten.

diepvriesgroenten

Het voordeel van diepvriesgroenten

Diepvriesgroenten en -fruit daarentegen zijn vrij kort na het plukken ingevroren. Dit stopt het afbraakproces direct en zorgt ervoor dat veel van de originele voedingsstoffen bewaard blijven. Uit het onderzoek blijkt dat wortelen, aardbeien, spinazie, broccoli en erwten ingevroren net zoveel vitamine C bevatten als vers. En dan kan het nog beter: sperziebonen, mais en blauwe bessen bevatten uit de diepvries zelfs nog meer vitamine C dan vers. Toch zijn zowel de bevroren als de verse varianten allebei erg gezond en is het altijd aan te raden in je maaltijden. Zeker als je als sporter voor de meer eiwitrijke groenten gaat.

Nu is het dus niet zo dat alle groenten en fruit uit de diepvries gezonder zijn dan de verse. Bovendien smaken verse groenten vaak net iets lekkerder, zoeter, frisser of steviger. En dat sommige diepvriesgroenten net zo gezond of gezonder zijn, geldt dus alleen voor groente of fruit. Andere producten uit het koudste schap van de winkel zijn vaak slecht voor je: pizza, bitterballen of andere snacks. Overigens zijn ze allebei erg gezond en is het sowieso aan te raden om meer groenten te eten, diepvries of vers.