Uit vlees, vis en vleesvervangers kun je veel eiwitten halen, maar dat zijn niet de enige eiwitbronnen. Uit groenten kun je namelijk ook aardig wat eiwitten halen, als je de juiste groente maar weet te vinden. Sommige groenten bevatte meer eiwitten dan je denkt, dus daarom hebben we een paar eiwitrijke groenten voor je op een rij gezet.

Eiwitrijke groenten zijn binnen handbereik

Het is niet moeilijk om groenten met een bovengemiddelde hoeveelheid eiwitten te vinden. Ze liggen gewoon in de supermarkt, je moet alleen weten welke je moet hebben. En het mooie is dat er genoeg eiwitrijke groenten zijn om een goed eiwitrijk recept te maken. Sterker nog, met deze 5 groenten kun je tientallen recepten maken die bijdragen aan jouw goede herstel en spiergroei.

1. Artisjok

Een artisjok is die eetbare bloem, waar je vaak de hartjes van op een pizza krijgt. Je kunt ook de bladeren van een artisjok eten, althans de uiteinden ervan. Artisjokken zijn eiwitrijke groenten met een gemiddeld eiwitgehalte van 2,9 gram per 100 gram. Omdat ze ook nog eens vezelrijk zijn, maakt het een erg gezond én lekker maaltje.

eiwitrijke groenten

2. Maïs

Het gaat niet om enorm grote getallen, maar toch bevat maïs een stuk meer eiwit dan ‘normale’ groenten. Met 3,4 gram per 100 gram moet je er aardig wat van eten om aan je dagelijkse behoefte te komen, maar het is toch weer een aardige aanvulling. Je kunt het namelijk bijna overal op, in of bij eten.

3. Spruitjes

Vroeger haatte je ze misschien wel, nu zijn ze vast een stuk lekkerder. En prima te verwerken in verschillende recepten waar je niet alleen maar spruit proeft. Met 2,6 gram eiwit per 100 gram zijn deze groene vitaminebommetjes prima eiwitrijke groenten als je flink aan het trainen bent.

eiwitrijke groenten

4. Broccoli

Dat broccoli één van de allerbeste groenten om te eten is, wisten we al. Dat komt niet alleen doordat het stampvol zit met antioxidanten. Er zit namelijk ook bijna 3 gram eiwit per 100 gram broccoli in. Dat klinkt als weinig, maar als je veel sport en op zoek bent naar eiwit in elke voedingsbron, dan weet je het daar te vinden. Bovendien is het een goed excuus om broccoli te eten.

5. Bonen en peulvruchten

Het klinkt als een beetje een grote groep om uit te kiezen, maar alle bonen en peulvruchten steken met kop en schouders boven de rest van de eiwitrijke groenten uit. Tenminste, als het gaat om het eiwitgehalte. Doperwten bijvoorbeeld bevatten al 4 gram eiwit per 100 gram. Dan komen kikkererwten met 7,6 gram, bruine bonen en kapucijners met 8 gram en linzen hebben 8,7 gram eiwit per 100 gram. Maar de absolute winnaar is hier toch de sojaboon, die een schitterende 37 gram per 100 gram gedroogde sojaboon. Maar de sojabonen die je eet zijn meestal niet gedroogd, dus dan komen we uit op ongeveer 21 gram eiwit. Nog steeds een superscore voor een vrucht.

eiwitrijke groenten