Superfoods ken je waarschijnlijk wel. Denk maar aan spirulina, boabap en gojibesjes. Superfoods zijn in veel gevallen vruchten met meer dan uitstekende eigenschappen. Wat we snel zouden vergeten is dat er ook een supergroente is. Broccoli blijkt namelijk minstens zoveel gezondheidsvoordelen te hebben dat het zelfs je leven kan redden. Kortom, vergeet even de bleekselderij, spinazie en boerenkool. Wij zijn in ieder geval helemaal om.

Broccoli is een supergroente

Dat het eten van voldoende groente verstandig is weten we dankzij het Voedingscentrum. Het advies is dan ook om minstens 250 gram groenten per dag te eten. Dat lijkt redelijk weinig, zeker als je weet dan veel landen om ons heen een grotere hoeveelheid adviseren. Zo is het Duitse advies 400 gram per dag en gaan de Denen er dunnetjes overheen met hun advies van 600 gram groente per dag. Uit recent onderzoek blijkt juist dat het nuttigen van meer groente beter is.

Broccoli houd je gezond

Van alle gangbare groentesoorten blijkt broccoli een bijzonder geval te zijn. Zo stimuleert het de darmflora dankzij de aanwezige vezels. De darmbacterie├źn zijn dol op deze vezels en produceren dan extra korte-keten vetzuren. Die vetzuren zijn nodig om je darmstelsel gezond te houden. Ook de in broccoli aanwezige hoeveelheid magnesium is nuttig. Het zorgt ervoor dat je geheugen scherp blijft. Naast deze gezondheidsvoordelen is er meer wat pleit voor het eten van broccoli.

broccoli

Goed voor onder de lakens

Gezond eten betekent ook gezonder leven. Dat heeft ook zijn voordelen op het gebied van het feest des levens. Het foliumzuur in de broccoli zorgt voor een hogere spermaproductie en stimuleert de vruchtbaarheid.

Snel herstel

Van groente is het al langer bekend dat het helpt bij het herstel van spierpijn en blessures. Dankzij de vitamine C in broccoli geef je jouw lichaam een extra boost na een intensieve training. Denk overigens niet dat je er verstandig aan doet om fruit te eten in plaats van broccoli, deze supergroente heeft namelijk meer vitamine C in zich dan een sinaasappel!

broccoli

Afvallen

Vezels zijn goed om je darmflora in stand te houden, maar het zorgt ook voor een vol gevoel. Wil je dus extra afvallen, dan doe je er goed aan om wat extra broccoli te eten.

Beter voor je immuunsysteem

Kruisbloemige groenten zijn onmisbaar voor een goed functionerend immuunsysteem. Eet je regelmatig groenten als broccoli, dan daalt de kans op prostaatkanker bijvoorbeeld met ruim 41 procent. Alle reden dus om eens wat extra groenten te eten.