Food & Drinks

Hier moet je op letten bij het kopen van voedingssupplementen

voedingssupplementen

Het gebruik van voedingssupplementen is tegenwoordig vrij normaal. In veel gevallen haal je tegenwoordig niet genoeg vitamines, vezels en andere voedingsstoffen uit je voeding en dan is het een prima manier om een eventueel tekort aan te vullen. Toch is dat net even iets te eenvoudig, want hoe weet je nu of de voedingssupplementen die je slikt wel goed zijn voor je? Aan de hand van een paar tips kun je dat zelf checken.

Voedingssupplementen

Als je de producenten van voedingssupplementen mag geloven, dan valt bijna alles onder die noemer. Multivitaminen, vezels, mineralen, vetzuren, antioxidanten en extracten, het zou allemaal worden geclassificeerd als een voedingssupplement. Het probleem is dat het niet wordt gecontroleerd voordat het op de markt komt. Pas als er genoeg problemen worden gemeld, komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in actie. Dat maakt het een stuk lastiger als je wilt weten of een bepaald supplement wel doet wat het beloofd. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt ontdekken en zelf kan bepalen of het zinvol is voor je om ze te gebruiken.

Weet waarom je voedingssupplementen wilt gebruiken

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is of je het echt nodig hebt. Kortom, waarom zou je het nemen? Onder normale omstandigheden haalt je lichaam voldoende voedingsmiddelen uit je voeding en heb je het dus niet echt nodig. In veel gevallen duidt een tekort aan bepaalde stoffen zoals vitamines op een ongezond voedingspatroon. Ben je echter veel bezig met sport, dan kan je wel meer behoefte hebben aan specifieke voedingsstoffen als eiwitten. In dat geval is het zeker zinvol om voedingssupplementen te overwegen.

Let op het etiket

Als consument is het altijd zinvol om kritisch te zijn op de spullen die je koopt. Een smart-tv koop je immers ook niet omdat die er zo mooi uit ziet en dat zou ook moeten gelden voor voedingssupplementen. Let dus niet op het mooie ontwerp van het etiket of de schreeuwerige beloftes van de fabrikant. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: de werkzaamheid en de werkzame stoffen. Klinkt iets te mooi om waar te zijn, ga er dan van uit dat het ook inderdaad zo is. Twijfel je, check dan de naam- en adresgegevens van de fabrikant en ga online op zoek naar ervaringen van anderen.

Verantwoord supplementen kopen: let op de ingrediënten

Laten we eerlijk zijn: fabrikanten zijn geen domme jongens. Hun marketing- en verkooptechniek zijn speciaal ontwikkeld met een doel voor ogen: ervoor zorgen dat je hun product koopt. Gelukkig ben jij slimmer en check je dus heel goed de ingrediënten voor je een supplement koopt. Vergelijk daarnaast ook gelijk de producten van verschillende producenten. Zo kun je gewone vitamine C tabletten kopen, of vitamine C met tal van toevoegingen. De vraag die jij jezelf moet stellen is of die toevoegingen wel noodzakelijk zijn.

Kies voor een bekend merk

Als je al langer gebruik maakt van supplementen, dan zal je niet alleen je eigen favoriete merk hebben, je zal ook hebben gezien dat bepaalde merken al jarenlang verkrijgbaar zijn. Dat is een goede aanwijzing dat zo’n product ook echt doet wat het claimt te doen. Een producent die namelijk rommel verkoopt zal het nooit zo lang vol kunnen houden. Houdt hier dus rekening mee als je op zoek gaat naar een goed voedingssupplement.

Check de website(s)

Een goede gewoonte als je iets nieuws uit wilt proberen is het controleren van de website van de producent. Staat hier voldoende informatie op? Kun je vinden wat je zoekt en nog belangrijker, kun je eenvoudig in contact komen met de klantenservice? Het lijken simpele en vaak onbelangrijke zaken, maar het zorgt er wel voor dat je een goed beeld krijgt over de betrouwbaarheid van een bepaalde leverancier. Ook het vergelijken van verschillende websites die het gewenste supplement leveren kan een goede manier zijn om meer te weten te komen over het product.

Weet je niet welke supplementen je moet nemen? Dit zijn de 3 meest meest gebruikte vitamine-supplementen door sporters.

Bron: Supplementen