Hoewel heel Nederland op zijn kop staat is het leed al geschied: het afschieten van de edelherten in de Oostvaardersplassen is begonnen. Met alle respect voor de dieren zal het beleid van Staatsbosbeheer doorgevoerd worden, waardoor er uiteindelijk zo’n 1800 edelherten zullen worden omgelegd. Hoewel dierenliefhebbers- en activisten door een donkere periode gaan gaat poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gouden tijden tegemoet: hij gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen.

Vlees Afgeschoten Edelherten

Het merendeel van de herten zal dus voor consumptie op de markt worden gebracht. Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam begint pas in januari met de verkoop. Restaurants en particulieren zullen ook tot die tijd moeten wachten op meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten. Op het internet gaat er al veel kritiek te ronde over dat het vlees (nog met de feestdagen) naar voedselbanken moet, maar hier heeft Staatsbosbeheer al iets op gevonden: ze zijn nog op zoek naar een goed doel om vlees aan te schenken.

Het vlees zal aan de feestdagen voorbij gaan omdat het eerst moet worden klaargemaakt voor koeling en daarna zoals altijd een tot twee weken moet besterven. Vervolgens moet elk dier nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en daarna pas verwerkt voor de verkoop.