Vikings is zo’n show die ons al seizoenen lang in de greep houdt, al zijn er ook nog veel weetjes die jij nog niet weet. Na het lezen van deze facts kijk je waarschijnlijk heel anders naar de serie.

Vikings weetjes

Vikings is een gigantische show. Er moet rekening gehouden worden met een grote cast, veel filmlocaties, kostuums en sets die historisch correct zijn en zelfs een spin-off. Er zijn dus veel dingen over de serie en de productie ervan die je waarschijnlijk nog niet wist. Dit zijn 10 weetjes over de show.

1. Realistisch

Michael Hirst, producer en schrijver van de serie heeft zijn beweegredenen voor de show uitgelegd. Hij wilde met Vikings een ander licht schijnen op de Vikings. Veel mensen zien de Vikingen uit de geschiedenis enkel als plunderaars en zeevaarders. Michael’s doel was om een complexer beeld te geven van hun hele leven en levensstijl, iets dat zeker is gelukt.

2. Historische muziek

De muziek van de show wordt gemakt door Einar Selvik, een Noorse componist. Hij maakt voor zijn muziek gebruik van typische, oude instrumenten uit de Noorse geschiedenis. Zo probeert hij de muziek van de tijd van de Vikingen na te bootsen.  Eén van de instrumenten die hij hiervoor gebruikt is de hoorn van een geit.

3. Het belang van raven

In de serie zijn veelvoudig raven te zien. Dit is niet voor niets. In de mythes over de Noorse god Odin werd deze namelijk vaak bijgestaan door twee raven. Dit waren niet zomaar vogels, maar zijn boodschappers.

Vikings

4. De beauty mét een karateband

Katheryn Winnick speelt al seizoenen lang de rol van Lagertha. Katheryn is niet alleen één van de mooiste vrouwen van Vikings. Ze is ook nog eens erg ervaren op het gebied van vechtsport. Ze heeft een zwarte band in Tae Kwon Do én in karate. Bovendien is ze bevoegd om als bodyguard op te treden. Met haar zwarte banden en haar gevecht-scenes in de serie lijkt ze ons daar een perfecte kandidaat voor.

5. Niemand is veilig

In de serie hangt een sfeer waarin er geen één personage veilig is, iets wat series als Game of Thrones en The Walking Dead ook zo goed maakt. In Vikings is het een goede representatie van de tijd dat de Vikingen nog leefden. Door hun vele veldslagen, rooftochten en algehele drang naar macht, vielen de Vikingen als bosjes neer.

6. De naam Floki

Floki is een naam met twee betekenissen. In het Noors betekent het “heldhaftige Viking”. Het kan ook zijn gebaseerd op het Zweedse woord “flokig”. Met dat woord wordt een vreemde, verwarde en bijna gekke persoon beschreven. Wij vermoeden dat we weten voor welke betekenis de makers van de show zijn gegaan.

7. Een Viking zijn was een beroep

Iemand was een Viking als beroep: het betekende het plunderen van andere gebieden en dorpen. Vikingen waren dus niet perse een bepaalde bevolkingsgroep of nationaliteit.

Vikings

8. Pittige vrouwen

De vrouwen in Vikings worden op een realistische manier gespeeld en afgebeeld. Onder de Vikingen hadden vrouwen namelijk veel rechten voor die tijd. Zo mochten ze scheiden en weer opnieuw trouwen. Ook vochten ze vaak mee.

9. Negen als belangrijk getal

Vikings was oorspronkelijk bedoeld als één seizoen met negen afleveringen. Door de positieve fan-reacties kwamen hier vervolgens meerdere seizoenen bij. Ook in de intro keert negen terug. De vrouwen uit het openingsfilmpje representeren de 9 dochters van Rän. Rän was een zeegodin uit de Noorse mythologie. Haar negen dochters symboliseerden de golven van de zee. Het intro-filmpje zie je nu je dit weet met hele andere ogen.

10. Symbolische tattoo

De Noorse mythologie zit in alles verbonden in de serie. Eén voorbeeld hiervan de tattoo van Rollo. De tattoo laat zien hoe, volgens de mythes, twee wolven de zon en de maan achterna jagen.