Wat doe jij als je sneakers helemaal zijn versleten? Tenzij je Matthijs de Ligt heet, zal je ze waarschijnlijk weggooien. Op zich logisch, die dingen nemen alleen maar ruimte in bovendien loopt je er met versleten sneakers alles behalve modieus bij. Toch kan het slim zijn om oude sneakers te bewaren. Waarom? Welnu, het paar verlepte schoenen wat we onlangs aantroffen zou best wel eens een miljoen dollar waard kunnen zijn.

Versleten sneakers

Ben je een absolute sneakerfanaat, dan doe je er verstandig aan om de volgende Sotheby veiling in de gaten te houden. Deze keer gaat het namelijk niet om oude kunst uit lang vervlogen tijden, maar om een stel unieke, volledig versleten sneakers. Volgens kenners zou het makkelijk 1 miljoen dollar kunnen opleveren. Voor de goede orde: dat is duurder dan de oude sneakers van Michael Jordan, tot nu toe de duurste sneakers ooit.

Sotheby veiling

Dat sommige schoenen een klein vermogen waard zijn, weten we ondertussen al. Zo moest de nieuwe eigenaar van een paar Adidas schoenen van porselein 126.000 dollar aftikken en zelfs dat was nog redelijk goedkoop. De schoenen van de levende legende Michael Jordan leverden met 560.000 euro al een flink bedrag op, maar op de komende veiling van Sotheby’s zal dat record zonder twijfel gaan sneuvelen. Op 23 juli kan je gaan bieden, als je voldoende geld hebt uiteraard. Voor een veel kleiner bedrag kun je echter deze LEGO sneaker van Adidas op de kop tikken.

Bill Bowerman

Het bijzondere aan de versleten sneakers die nu geveild worden, is de geschiedenis. Mede-oprichter van Nike, Bill Bowerman, heeft ze namelijk met de hand gemaakt. Dat deed hij niet voor de lol, maar voor een atleet: de Canadese sprinter Harry Jerome. In 1964 won hij de bronzen medaille op de 100 meter op deze schoenen. Destijds was het uniek: ze waren voor het eerst voorzien van zogenaamde wafelzolen, iets wat je nu nog steeds terug ziet.

Meebieden kan

De bijzondere geschiedenis van de schoen zorgt ervoor dat de prijs flink is opgedreven. Naar verwachting zal de uiteindelijke veilingprijs van de Nike-schoenen 800.000 tot 1.2 miljoen dollar opbrengen. Dat is dan exclusief de veilingkosten. Tel er dus gerust zo’n 20 procent bij. Dat is inderdaad een flink stuk meer dan de schoenen van Michael Jordan.