Food & Drinks

Wat is het verschil tussen witbier en weizenbier?

verschillen tussen weizenbier en witbier

Wij krijgen steeds meer zin in een witbiertje, of toch liever een weizener? Veel mensen weten het niet, maar er zit toch wel degelijk verschil tussen witbier en weizenbier. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar het aan ligt.

Is witbier en weizenbier hetzelfde?

Witbier en weizenbier, de namen betekenen eigenlijk exact hetzelfde. In het Duits is witte, weizen, toch? Nee! Daar gaan veel mensen al de fout in en dit willen we dan ook meteen de wereld uit helpen. ‘Weizen’ betekent ‘tarwe’ in het Nederlands. Dus het is helemaal geen ‘witbier’, maar eigenlijk gewoon ‘tarwebier’.

De geschiedenis van witbier en weizenbier

Weizenbier is natuurlijk typisch Duits. Om de verschillen tussen witbier en weizenbier op te helderen, duiken we de geschiedenis in. Hoe komt het toch dat het Duitse bier altijd nét iets anders smaakt? De hoofdreden daarvan is een beroemde Duitse wet die rondgaat onder de naam ‘Rheinheitsgebot’. Deze wet zorgde er eeuwenlang voor dat bierfabrikanten hun product alleen ‘bier’ mochten noemen als het aan bepaalde voorwaarden voldeed.

Het verschil tussen witbier en weizenbier

Het Duitse bier moet volgens dat Rheinheitsgebot alleen bestaan uit gemout gerst, water en hop. Daar is op zich helemaal niets mis mee, maar die regels hebben dus ook invloed op het welbekende Duitse weizenbier. Tot en met 1984 moest dit bier namelijk minimaal 50% tarwemout bevatten. Waarom de Duitsers deze specifieke regels voor bier hadden, weten we ook niet, maar dat verklaart wel de indrukwekkende schuimkraag én één van de verschillen tussen weizenbier en witbier.

Bier uit België

In België pakken ze het bier brouwen iets anders aan dan anderen. Bij onze zuiderburen hadden ze geen hinder van allerlei aparte wetten en brouwden ze erop los. Hun witbier heeft zijn naam dus te danken aan de witte(re) kleur van het bier. Die kleur komt voornamelijk voort uit ongemoute tarwe en tal van andere ingrediënten zoals koriander en sinaasappelschillen, iets wat ze bij onze oosterburen nooit mochten gebruiken. Dat verklaart dus het verschil in smaak tussen weizenbier en witbier.

Wij raden je aan om deze zomer gewoon met mate te genieten van beide soorten bier. Weizen- en witbier hebben beiden zo hun charmes en een koud glas is heerlijk weg te drinken onder een lekker zonnetje.