Je ziet het vaak op verpakkingen van producten of reclames: verzadigde en onverzadigde vetten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Vetten

In bijna alle voedingsmiddelen zitten vetten. Laten we beginnen met dat vetten op zich niet slecht zijn. Vet zorgt ervoor dat vitamines in de darmen kunnen worden opgenomen. Ook zorgen de juiste vetten voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Bij een te grote hoeveelheid aan vet in je lichaam reageert je lichaam wel anders. Je wordt er bijvoorbeeld dik van en je krijgt juist eerder last van verschillende klachten zoals hart- en vaatziekten.

Vetten zijn dus essentieel, maar probeer de juiste vetten binnen te krijgen en zorg ervoor dat je niet teveel vet eet. Vetten kun je onderverdelen in twee soorten op basis van de scheikundige structuur van de stof: verzadigde- en onverzadigde vetten. Het is belangrijk dat je het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten weet.

Verzadigde vetten

We beginnen maar meteen met de slechte variant van vetten, verzadigde vetten. Dit is het soort vet dat je in allerlei lekkernijen vindt zoals in koeken, chips en gebak. Ook zit het goedje in veel dierlijke producten, denk hierbij aan vlees, kaas en roomboter. Te veel verzadigde vetten zorgen voor een te hoog cholesterolgehalte. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten een stuk groter. Er zijn heel veel verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten.

verschil verzadigde onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn juist de goed vetten. Onverzadigd vet vind je vaak in producten als olijf-, zonnebloem- koolzaad- en lijnzaadolie en in producten die hiervan zijn gemaakt, zoals smeerbare margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Daarnaast kun je ze ook halen uit noten en vette vis. Omega 3 en Omega 6 zijn belangrijke stoffen die in onverzadigd vet zitten. Een groot verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten is dat onverzadigde vetten juist de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

verschil verzadigde onverzadigde vetten

Verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Nog een keer alle verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten op een rijtje. Verzadigde vetten zijn de vetten waarvan we weten dat ze slecht zijn. Deze vetten zitten in dierlijke producten en lekkernijen. De vetten in de hamburger zijn dus verzadigde vetten. Deze vetten zijn slecht omdat ze het cholesterol verhogen met alle gevolgen van dien. Onverzadigde vetten zijn juist het tegenovergestelde van verzadigde vetten. Deze stof zorgt voor een verlaging van het cholesterol. Om het te onthouden hebben we een klein ezelsbruggetje: Verzadigde vetten zijn Verkeerd, Onverzadigde vetten zijn oké, maar natuurlijk ook met mate.