Wealth

Het vermogen en salaris van Formule 1-coureur Lando Norris

vermogen van lando norris

McLaren-coureur Lando Norris wordt gerekend tot de toppers binnen de Formule 1. De jonge Brit zit erg op zijn plek bij McLaren en tekende zelfs nog voor vier jaar bij begin dit jaar. Intussen lijkt teamgenoot Daniel Ricciardo het structureel af te moeten leggen tegen zijn getalenteerde jongere teamgenoot. Maar wat is het vermogen en salaris van Lando Norris? 

Het vermogen en salaris van Lando Norris: van jonge publieksfavoriet naar kampioen in wording

Norris is inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen in de Formule 1. De 22-jarige Brit tekende in 2017 al bij McLaren als junior. In 2019 debuteerde hij naast Carlos Sainz bij het team. Wat destijds een relatief pril begin leek – Norris eindigde in zijn eerste jaar als elfde in het kampioenschap met 49 punten – geeft in 2022 een beeld van een complete, consistente en vooral snelle coureur.

Norris wist in zijn debuutjaar de Spanjaard niet echt uit te dagen als teamgenoot. Sainz scoorde dat jaar 96 punten en sloot het seizoen af als zesde coureur. In 2020 maakte Norris zijn reputatie meer waar, met 97 punten en een negende plek tegenover 105 punten van Sainz (zesde in het kampioenschap. Norris scoorde bij de openingsrace in Oostenrijk zijn allereerste podiumplek (P3). 

View post on Instagram
 

Norris steeds meer dé nummer één bij McLaren

Een overwinning blijft nog steeds uit. Al was Norris een paar keer aardig in de buurt, zoals in 2021, in Sochi. Zijn nieuwe teamgenoot sinds dat jaar is Daniel Ricciardo. De voormalige teamgenoot van Max Verstappen wist dat jaar wel te winnen in Italië, maar lijkt steeds meer moeite te hebben naast de jonge Brit. Ricciardo sloot 2021 af als achtste met 115 punten. Norris schopte het tot de zesde plek, met een flinke voorsprong op Ricciardo in de eindtelling (in totaal 160 punten).

Het salaris en vermogen van Lando Norris: langlopende verbintenis goed voor 100 miljoen dollar

Het momentum dat daaruit voortvloeide – Norris verslaat, ook in 2022 tot dusver, toch wel een racewinnaar – diende als een sterke uitgangspositie voor een contractverlenging. Begin 2022 maakte het team bekend dat Norris in ieder geval tot en met 2025 bij het team blijft. Naar verluidt zou het salaris van Norris uitkomen op 25 miljoen dollar op jaarbasis. Hiermee behoort Norris tot de ‘grootverdieners’ in de Formule 1. Dit jaarsalaris stelt hem op ongeveer gelijke hoogte met tweevoudig wereldkampioen en Alpine-coureur Fernando Alonso. Alleen Max Verstappen en Lewis Hamilton verdienen aanzienlijk meer.

Diverse bronnen online melden dat het vermogen van Lando Norris wordt geschat op 25 miljoen dollar. In sommige gevallen spreekt men zelfs van 280 miljoen dollar aan vermogen, maar dat is onrealistisch. De enige verklaring in dat opzicht: Norris komt uit een erg vermogende familie. Zijn vader is namelijk een toenmalige pensioen manager en wordt gezien als één van de rijkste mensen in Bristol, Engeland. 

View post on Instagram
 

Langdurig aanblijven van Norris bij McLaren is geen zekerheid

Als Norris blijft presteren in de toekomst en McLaren competitief genoeg blijft, dan is de volgende salarisverhoging niet ver weg. Teams als Red Bull Racing staan immers te springen voor een jonge coureur met zo een kaliber van talent. Zo ook zal het vierjarige contract, zoals meer regel dan uitzondering is, komen met bepaalde ontsnappingsclausules. Als de winnende auto nog steeds ontbreekt in de komende jaren, dan wordt het wel erg lastig voor McLaren om Norris te behouden vooralsnog.