Gear

Zoveel verbruikt een elektrische kachel

elektrische kachel verbruik

We zijn aardig op weg naar een 'elektrisch tijdperk'. Het rijden van elektrische wagens komt steeds vaker voor en ook het huishouden wordt steeds meer voorzien van elektrische energie. Maar wat kost het om bijvoorbeeld je kacheltje te vervangen door een elektrische variant?

Gasverwarming vervangen door een elektrische kachel

Zoals je inmiddels hebt gemerkt zijn de gastarieven zeer kostelijk geworden. Daarom wordt het eens tijd voor een goed alternatief. Oké, dat extra laagje onder je kleding of een warme deken zijn natuurlijk de goedkoopste opties. Maar wanneer de temperaturen in de min gaan, wordt het misschien toch eens tijd om een stapje verder te gaan. En daarmee bedoelen we natuurlijk de elektrische kachel. Maar hoeveel kost zo’n elektrische verwarming eigenlijk?

 

Kosten voor elektrische kachel

Joris Kerkhof, energie-expert van Independer, vertelt aan het AD dat één kWh ongeveer 0,65 cent kost. ”Dat betekent dat je 1,30 euro per uur kwijt bent voor de elektrische kachel”, zegt Kerkhof. ”Als de kachel 12 uur aan staat om het huis warm te houden, dan kost het verwarmen met een elektrische kachel ongeveer 15,60 euro per dag.”

Je zou hiermee goedkoper uit kunnen zijn als dit je enige warmtebron is in huis. Kerkhof geeft aan dat de gemiddelde prijs van het verwarmen van een huis met gas op zo’n twintig euro per dag uitkomt. Daarmee gaat hij uit van het gemiddelde gebruik en het feit dat er in de winter meer verbruikt wordt dan in de zomer.

 

De beste keuze verschilt

Natuurlijk kan je niet zeggen dat een elektrische kachel in elk huis voordeliger is. Als je bijvoorbeeld alleen woont en voor een lange tijd op een kamer zit, dan hoef je natuurlijk niet onnodige kosten te maken door grotere delen van je huis te moeten verwarmen. Maar ook voor gezinnen kan zo’n elektrische warmtemakers handig zijn als je bijvoorbeeld weet dat je ‘s avonds vaak met zijn allen in de woonkamer zit. Zo hoef je niet in het gehele huis te stoken. Toch maar wel het overwegen waard zo’n kacheltje…