Other

Veilig en goedkoop online shoppen op AliExpress: zo doe je het

AliExpress

Ben je gek op koopjes, dan is de kans groot dat een webshop als AliExpress tot je favorieten behoort. Logisch, het belachelijk lekker goedkoop en de verzendkosten zijn in de meeste gevallen extreem laag. Het nadeel is wellicht dat het aanbod gigantisch is. Hierdoor kan het lastig zijn om te vinden wat je zoekt, zeker voor de beginnende online shopper. Daarnaast is het de vraag hoe het veilig online shoppen op AliExpress in de praktijk gaat. Gelukkig kunnen wij je prima op weg helpen en doe je voortaan als ervaren shopper je inkopen online.

Veilig online shoppen op AliExpress

AliExpress is het grootste online verkoopplatform ter wereld. Dat betekent dus dat het in principe geen traditionele webshop is. Het doet in feite niks anders dan verkopers en kopers bij elkaar brengen. Om je even een idee te geven van de omvang van AliExpress: de winst is het drievoudige van Amazon en Ebay. Kortom, geen kleine jongen dus. Die omvang is logisch, men is aangenaam goedkoop en heeft tal van aanbieders. Dat betekent niet dat elke aankoop vlekkeloos verloopt, maar normaliter kun je hier prima je aankopen doen en kent men een goede klantenservice.

Klant is koning

Het nadeel van het online shoppen op een groot platform als dat van AliExpress is dat de kans aanwezig is dat de service van de verkoper benedenmaats is. Gelukkig is de ervaring die je als klant krijgt bij het shoppen bij AliExpress van groot belang voor het bedrijf. Zo hanteert het bedrijf een geheel eigen reputatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat je direct ziet hoe betrouwbaar een verkoper is. Blijkt deze verkoper het achteraf niet zo nauw te nemen met de regels van AliExpress, dan kan hem of haar zelf de toegang tot het platform worden ontzegd. Op die manier tracht men de betrouwbaarheid te verbeteren en te behouden. Gaat het onverhoopt toch mis, dan kun je gewoon je geld terugvragen.

Check de verkoper

Als je voor het eerst een aankoop gaat doen op het platform van AliExpress, dan is het van belang om een drietal zaken nauwlettend in de gaten te houden.

1. Check de reputatie van de verkoper

Boven elk product staat de reputatie van de desbetreffende verkoper. Op die manier heb je direct inzage in de betrouwbaarheid. Medailles geven aan dat de verkoper een goede reputatie heeft, diamantjes duiden op een zeer goede reputatie en heeft een verkoper kroontjes, dan is er werkelijk waar niks mis mee.
Wil je het helemaal gedetailleerd inzien, klik dan op het desbetreffende icoon en je ziet de manier waarop de score is opgebouwd.

2. Check de feedback van andere kopers

De reputatie van een verkoper is leuk, maar het zegt niet alles over de ervaring die andere bezoekers hebben gehad. Elke pagina heeft een feedback-knop en op die manier krijg je inzage in de manier waarop anderen hun deals hebben ervaren. Op die manier krijg je een nog beter beeld van de verkoper die je op het oog hebt.

3. Neem contact op als je twijfelt

Voor een verkoper op AliExpress is de opgebouwde reputatie van groot belang. Zit je dus met vragen over een specifiek product, schaam je dan niet om contact op te nemen met de verkoper. Op die manier kan er worden voorkomen dat een verkoper een slechte reputatiescore opbouwt. Negen van de tien keer krijg je binnen no-time antwoord.

Is dit product wel echt?

Het is een bekend gegeven: veel Aziatische webshops verkopen namaak producten. Op zich is dat geen ramp, zolang het maar duidelijk is dat het ook om namaak gaat. Wordt een bepaald product als authentiek of origineel gepresenteerd, dan moet de verkoper je ook inderdaad het originele product toesturen. Doet men dat niet, dan is de kans groot dat die verkoper een ban krijgt als er klachten worden ontvangen. Let dus goed op de reputatie van de verkoper op AliExpress. Wees daarbij ook niet te naïef. Natuurlijk is dat ‘Hugo Boss horloge’ niet echt als je er maar 20 euro voor hoeft te betalen.
Om je shopervaring op AliExpress nog meer te optimaliseren heeft men nog een ander keurmerk in het leven geroepen. Bovenstaand keurmerk geeft aan dat een product absoluut echt is. Dat is een harde garantie, want mocht het onverhoopt toch namaak blijken te zijn, dan gaat de desbetreffende winkel per direct op slot en krijg je het aankoopbedrag dubbel uitgekeerd en mag je het houden.

Betalen met iDeal en gratis verzending

Bij het shoppen hoort ook het betalen, voor niets gaat immers de zon op. Wat betreft de betaling gaat alles heel soepel. AliExpress kent een behoorlijk aantal betalingsmogelijkheden waaronder uiteraard PayPal en Visa of Mastercard. Betalen met iDeal kan ook, kies hiervoor ‘andere betaalmethodes’.

Verzendkosten

Het zal je opvallen dat je in veel gevallen weinig verzenkosten betaald, in sommige gevallen zelfs niks. Het kan echter gebeuren dat je totale bestelling, als je tenminste van shoppen houdt, een behoorlijk aantal items bevat. In dat geval kunnen de verzendkosten fors oplopen. Je betaalt de verzendkosten immers per product / leverancier en niet per bestelling zoals bij Bol.com. Tip om de bezorgkosten zo laag mogelijk te houden: soms heeft een door jou gekozen object hoge verzendkosten, maar wordt hetzelfde product van een andere verkoper helemaal gratis verstuurd. Het is daarom altijd zinnig wat andere verkopers te bekijken in het geval van hoge verzendkosten.

Niet leuk, maar wel belangrijk: de douane

Online shoppen is leuk, zeker als het goedkoop is, maar dat wil niet zeggen dat je geen belasting moet betalen. Sterker nog, je haalt het uit het buitenland en dus importeer je de goederen. Daar is niks mis mee, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Elk product dat je bestelt en minder dan 22 euro kost, mag je belastingvrij invoeren. Is het duurder, dan zul je er wel belasting over moeten betalen. Aangezien je particulier bent is de kans klein dat dit je zal overkomen en komt je product meestal gratis de grens over. Maar, het is wel iets om rekening mee te houden. Die belasting bedraagt namelijk 21% en die zal jezelf moeten betalen. Het wordt nog vervelender als je bestelling 150 euro of meer bedraagt. In dat geval moet je namelijk ook douanerechten betalen. Overigens is er slechts een minimale kans dat je dat zal overkomen, tenzij je tien laptops in één keer gaat bestellen. Je kunt uiteraard aan de verkoper vragen of hij of zij het pakket als ‘gift’ of als ‘sample’ wil verzenden. Wordt dat namelijk door de douanen geaccepteerd, dan betaal je geen belastingen.

Levertijd

AliExpress werkt, net als veel andere Aziatische webshops met veel verschillende leveranciers. Dat betekent dat het ene product uit China kan komen en het andere weer uit Turkije of Indonesië. In de praktijk betekent het dat je van te voren moeilijk kunt inschatten wanneer het aan zal komen. Binnen 24 uur is in ieder geval uitgesloten, maar normaal gesproken moet je rekenen op een levertijd van ongeveer 2 – 3 weken. Elke bestelling kun je overigens wel via Track & Trace volgen, dus op die manier kun je wel een goede indicatie krijgen wanneer het zal arriveren.

Als het toch misgaat

Fouten maken is menselijk en ook bij het plaatsen en uitvoeren van een bestelling via AliExpress kan er wel eens wat misgaan. Gelukkig heeft AliExpress daar rekening meer gehouden en kun je gewoon een dispuut openen als je jouw bestelling niet hebt ontvangen. Je hebt in feite twee opties waarbij je eigenlijk eerst in contact zou moeten treden met de verkoper om het probleem op te lossen. In bijna alle gevallen gebeurt dat ook. Is er binnen drie dagen geen antwoord van de verkoper, of is de geboden oplossing niet acceptabel, dan kun je AliExpress vragen om een oplossing. Dat zou een laatste redmiddel moeten zijn. De verkoper heeft dan immers een probleem met AliExpress en geen enkele verkoper zit daarop te wachten. Een goede reputatie is namelijk van groot belang voor de verkoper en deze zal dus ook altijd proberen om problemen rechtstreeks op te lossen door het sturen van een vervangend artikel of door het terugstorten van het aankoopbedrag.