Op het internet circuleren al maanden- tot jarenlang namen als ‘Messi of Boxing’, ‘El Matador’ of ‘The Matrix’ wanneer het gaat om de Oekraïense bokser Vasyl Lomatsjenko (Bilhorod-Dnistrovskyi, 17 februari 1988), vechtend in de supervedergewichtklasse. Hij is een tweevoudig olympisch kampioen met in 2008 een topprestatie in het vedergewicht en in 2012 in het lichtgewicht, momenteel is hij de huidige WBO-supervedergewichtkampioen.

De man van 1.66m staat er bekend om zijn tegenstander zowel fysiek als mentaal te slopen. Niet alleen is de precisie van zijn vuistslagen een lust voor het oog, ook weet hij tussen het taunten door zelfs heel wat klappen op Matrix-achtige wijze te ontwijken. Check de onderstaande compilatie voor een flink staaltje combinaties, stoten, voetenwerk, tauntings en defense.

The GOAT?

Vanaf augustus 2017 is Lomachenko door ESPN gerangschikt als derde wereldwijd; Vierde door BoxRec en de Transnational Boxing Rankings Board; En vijfde door The Ring; Hij is ook gerangschikt door alle vier als ’s werelds beste super featherweight. De Ring betitelde Lomachenko in 2013 als Prospect Of The Year, vorig jaar benoemden zowel CBS Sports als HBO Sports hem tot Boxer of the Year 2016.

Hoewel sommigen nu al de term ‘Greatest Of All Time’ in de mond durven nemen, maakte Lomatsjenko zijn profdebuut pas op 12 oktober 2013. Op 21 juni 2014, in zijn derde profgevecht, pakte hij de WBO-supervedergewichttitel door de Amerikaan Gary Russell Jr. op punten te verslaan. Deze titel heeft hij inmiddels vijfmaal met succes verdedigd. Inmiddels heeft hij 10 gevechten op zijn naam, waarvan 9 overwinningen (7 KO’s) en één verlies op punten van de ervaren Mexicaan Orlando Salido. Zijn resumé siert zich echter wel met de voormalig super featherweightkampioenen die hij allen wist te verslaan; Roman Martinez, Walters, Sosa – en Marriaga als één van de taaiste in zijn divisie. Niet gek voor iemand die zelf waarschijnlijk had gaan icehockeyen, als zijn vader Anatoly hem vanaf jonge leeftijd niet de schoonheid van boksen had meegegeven.

Sparren

Afgelopen jaar haalde Lomatsjenko op andere wijze de spotlights, 8 augustus riep hij McGregor op Twitter op om te overwegen een rondje te sparren, als voorbereiding op het gevecht met Mayweather:

Reagerend op de vraag tegen wie hij zou vechten, als hij mocht kiezen tussen Mayweather en McGregor, antwoordde Vasyl erg intelligent, bescheiden en respectvol: “Ik zou het niet weten, beide vechters vechten in een andere gewichtsklasse en voor beiden heb ik erg veel respect.” Wel zou hij het ooit nog op willen nemen tegen Manny Pacquiao, al vind hij het jammer dat de snelheid van de 39-jarige veteraan’s niet meer is wat het geweest is.