Het jaar 2020 is net begonnen en de zomervakantie lijkt nog ver. We moeten nog maanden totdat de beentjes weer een paar weken omhoog mogen. En voor je het weet is die vakantie alweer voorbij, vakantie gaat immers altijd sneller dan werkweken. Gelukkig vallen bepaalde vakantiedagen in 2020 erg gunstig in combinatie met de weekenden. Zo kun je met een juiste planning de vakantiedagen verdubbelen!

Vakantiedagen verdubbelen door goed plannen

Maar hoe doe je dat? Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat 27 vrije dagen allemaal werkdagen zijn. Weekend- en feestdagen zijn standaard vrije dagen die je niet hoeft op te nemen. In 2020 vallen relatief veel feestdagen op een doordeweekse dag, waardoor je het dus makkelijk kunt combineren met het weekend en één of twee vrije dagen. Dan ben je ineens een week vrij! We leggen het per deel van het jaar uit.

vakantiedagen

Pasen

Tweede Paasdag valt altijd op een maandag. Als je op goede vrijdag vrij bent kun je 10 dagen vrij hebben en maar 4 vakantiedagen opnemen. Chronologisch gaat dat zo: Goede vrijdag heb je (misschien) vrij, dan is het Paasweekend met 2e Paasdag op maandag. Als je die dinsdag t/m vrijdag vrij neemt plak je het weekend er achteraan en die tien dagen zijn binnen.

Koningsdag+Bevrijdingsdag

Voor deze periode kun je elf vrije dagen krijgen door vijf vakantiedagen op te nemen. Eens in de vijf jaar is Bevrijdingsdag een verplichte vrije dag en laat dat in 2020 nou zo zijn. Als je dit combineert met Koningsdag kun je het als volgt doen: Koningsdag (maandag 27 april), 28 t/m 30 april vrij nemen. Dan is het weekend en neem je maandag 4 mei ook vrij. Bevrijdingsdag valt op 5 mei en de woensdag ga je weer aan het werk.

Hemelvaartsdag

Wat vieren we ook alweer met Hemelvaart? Maakt niet uit, je bent vrij. Hier kun je zelfs een flinke slag slaan. Het kost je tien vakantiedagen, maar dan heb je wel achttien dagen vrij. Het begint met donderdag 21 mei waar Hemelvaartsdag op valt. Neem die vrijdag erna vrij en je hebt al een weekend van vier dagen. Maar, als je de volledige werkweek daarna ook vrij neemt (25 t/m 29 mei) sluit je aan op het weekend van Pinksteren. Tweede Pinksterdag valt op maandag, dus hier kan je nóg vier vakantiedagen bij nemen en dat weekend er bij aan plakken. Zo kom je op ruim 2,5 week vakantie uit.

Kerst + Oud&Nieuw

De laatste slag die je kan slaan is met de feestdagen van 2020. Eerste Kerstdag valt dit jaar op een vrijdag. Ook nieuwjaarsdag valt op een vrijdag, een week later. Als je de vier werkdagen voor Kerst én de vier werkdagen voor nieuwjaarsdag vrij neemt, ben je zestien dagen vrij voor acht vakantiedagen.

Met de kalender erbij kan je dit makkelijk visueel maken en inplannen. Mocht je dit allemaal doen, lever je 27 vakantiedagen in voor 54 vrije dagen. Hiermee kun je vaak genoeg naar je favoriete vakantieoord. Dan moet je alleen door de hele zomer wel werken, maar met alle energie van de andere vakanties overleef je dat misschien nog wel.

vakantiedagen