Other

Nederlands reddingsteam van 65 man en 8 honden geland in Turkije

USAR Nederland

Medewerkers van het Nederlandse 'Urban Search and Rescue Netherlands'-team, kortweg USAR-reddingsteam, zijn geland Turkije. De groep gaat de komende tien dagen op zoek naar overlevenden van de aardbevingen die het land in de nacht van zondag op maandag hebben getroffen.

8 honden, 65 man en 15 ton aan materieel

De Nederlandse hulptroepen rukken met 65 mensen en acht speurhonden uit naar Turkije. De eerste opdracht? Het zoeken en redden van mensen die zijn getroffen door de noodlottige aardbeving. Daarnaast moet het team helpen bij coördinatie. “Dat is een punt waar Nederland erg goed in is”, weet Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en landelijk commandant van het USAR-team, aan RTV Rijnmond te vertellen. “Vandaar dat er ook een aantal mensen meegaat dat direct de coördinatie optuigt en helpt om te zorgen dat ook de teams samen kunnen optrekken.”

Naast de nodige manschappen en viervoetige speurders, worden vliegen ook de nodige spullen overgevlogen; welgeteld 15 ton aan materiaal. Denk daarbij aan zwaar materieel om door beton te kunnen boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Daarnaast beschikken de reddingwerkers ook over materieel om daar tien dagen te verblijven. Het team is volledig zelfvoorzienend, slaapt in tentjes en heeft een eigen keuken mee zodat de reddingswerkers zich 24 uur per dag hun eigen reddingswerkzaamheden kunnen uitvoeren.

View post on Twitter

Waar bestaat USAR Nederland uit?

USAR Nederland is de afkorting voor Urban Search and Rescue Netherlands. Het is een landelijke organisatie van deskundigen die opgericht is om te helpen bij rampen, zoals aardbevingen, branden, instortingen en andere noodgevallen.

USAR Nederland is opgericht in 2002 en bestaat uit een team van professionals uit verschillende achtergronden, waaronder politie, brandweer, technische hulpverlening en geneeskunde. Dit team is opgeleid en uitgerust om slachtoffers en overlevenden uit verwoestende rampen te zoeken, te redden en te verzorgen.

Het team van USAR Nederland is altijd klaar om in actie te komen, zowel binnen Nederland als internationaal. Bij een ramp, als de aardbeving in Turkije en Syrië, moet het team snel en efficiënt kunnen handelen en daarom is er constante training en oefening om ervoor te zorgen dat het team altijd op topniveau functioneert.

View post on Twitter

Naast zoek- en reddingsacties, biedt USAR Nederland ook ondersteuning en advies aan lokale hulpverleningsdiensten bij het beheren van rampen. Dit omvat ook het leveren van medische zorg, voedsel en onderdak aan getroffen bevolkingsgroepen.

In samenwerking met internationale partners en andere hulpverleningsdiensten, is USAR Nederland toegewijd aan het beschermen en redden van mensenlevens in tijden van rampen.

View post on Twitter

Header: © Twitter USAR Nederland.