Nog geen plannen voor de zomer? Eén van de leukste manieren om je welverdiende vakantie te vieren is toch wel een roadtrip met vrienden of vriendin. Of je nu de auto, de camper of de motor pakt, je komt gegarandeerd thuis met de mooiste herinneringen.

Nu kan je natuurlijk al die zuurverdiende duiten van je bankrekening trekken om een vliegticket te boeken naar The States, Down Under of The Great White North om vervolgens daar een vervoersmiddel te huren, maar heb jij alles in Europa al gezien dan?

ProjectDETOUR_Cali_byLorenzrichard.com-16-768x1154 ProjectDETOUR_Cali_byLorenzrichard.com-66-768x1154

Het leukste is natuurlijk om zelf je eigen roadtrip te plannen, jij weet immers wat je wilt zien en doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Maar mocht je er toch niet helemaal uitkomen of wil je gewoon wat tips dan kunnen wij jou daarbij helpen.

Waar gaan we heen?

De roadtrip bestaat uit een paar prachtige wegen en mooie locaties waar je gewoon ooit geweest moet zijn. De totale lengte van deze roadtrip is net geen 5000 km en is te doen in twee weken.

Schermafbeelding 2019-04-28 om 21.50.12

1. Utrecht – Berlijn (6,5 uur rijden)

De roadtrip begint met de reis naar onze oosterburen, een reis van ongeveer 630 km op de Bundesautobahn A2. Op de autobahn geldt geen maximale snelheid, dus mocht je een snelle auto hebben dan kan je die 6,5 uur wellicht inkorten! Let wel op, de A2 is de gevaarlijkste autosnelweg van Duitsland.

Berlijn staat natuurlijk bekend om de Berlijnse muur, de vele biergartens en de befaamde nachtclub Berghain. Er is genoeg te doen en te beleven in deze ‘industriële’ stad.

2. Berlijn – Praag (4 uur rijden)

Na iets meer dan twee uur rijd je de grens over en beland je in Tsjechië. Natuurlijk kan je wéér van het nachtleven genieten met je vrienden, ook leuk is het om in een tank te rijden of op de schietbaan te staan met een AK-47 of .357 Magnum revolver, het kan allemaal in Praag.

3. Praag – Boedapest (5 uur rijden)

Van Tsjechië gaan we via Slowakije naar Hongarije. Naar Boedapest wel te verstaan. Deze stad heeft spa party’s, ook wel sparty’s genoemd. De meest bekende baden van Boedapest zijn de Szechenyi Baths, hier worden in de zomer dan ook volop sparty’s gehouden. Het mooie van Boedapest is natuurlijk dat het lekker goedkoop is.

Szechenyi-Baths-Spa-Party-Budapest-Perfect

4. Boedapest – Transfăgărășan, Roemenië (9 uur rijden)

Deze 9 uur rijden kan je beter in twee delen doen, vooral na de avonden stappen in Berlijn, Praag en Boedapest. De Transfăgărășan (DN7C) is een prachtige weg door Roemenië heen. De weg, die meer wegheeft van een circuit, loopt dwars door het Făgărașgebergte. De Transfăgărășan komt op een hoogte van boven de 2000 meter en heeft scherpe haarspeldbochten.

Schermafbeelding 2019-04-28 om 23.48.42

Check 4:50 voor de prachtige beelden van de Transfăgărășan.

Heb je geen zin in al die haarspeldbochten? Dan kan je natuurlijk ook vanaf Boedapest direct naar Kroatië rijden.

5. Transfăgărășan, Roemenië – Belgrado (8 uur rijden)

Na een prachtige route is de eindbestemming Belgrado, de hoofdstad van Servië. Belgrado was in de jaren ’90 de stad waar de Joegoslavië-oorlog zo ongeveer begon. Tegenwoordig een stad met een rijke geschiedenis en veel charme. Het is een feest om te zien hoe Serviërs kunnen genieten van het leven.

6. Belgrado – Plitvice meren, Kroatië (5,5 uur rijden)

Rust. Daar ben je wel aan toe na de lange rit. Je kan heerlijk tot jezelf komen tijdens een verblijf in het Plitvice Lakes National Park. Het park telt zo’n 16 meren en 90 watervallen.

Geen zin in rust? Dan kan je samen met je vrienden de ongerepte omgeving met een mountainbike verkennen.

7. Plitvice meren, Kroatië – Venetië (5 uur rijden)

En dan is het eindelijk tijd om richting de kust te rijden. Hoewel je waarschijnlijk denkt dat je Venetië beter met je vriendin kan bezoeken, is het ook echt leuk om er met een groep vrienden te zijn. Venetië is een stad die je ooit eens gezien moet hebben, natuurlijk vanwege het Canal Grande, de Ponte Rialto, het Dogenpaleis en het San Marco plein.

8. Venetië – Milaan (3 uur rijden)

Van Venetië is het maar een kleine 3 uur rijden naar Milaan, de tweede stad van Italië. Als je de roadtrip goed uitgestippeld hebt, dan kan het zomaar zijn dat je precies in Milaan bent als AC Milan of Inter een wedstrijd moeten spelen. Milaan is perfect om voetbal te combineren met zon en lekker eten. Door de aanwezigheid van een groot aantal studenten en de vele fans die naar de stad komen voor de twee wereldberoemde teams is het nachtleven het opzoeken waard!

Natuurlijk moet je ook nog een gaatje vrijmaken om het lekkerste ijs ter wereld proeven;)!

9. Milaan – Malojapas, Zwitserse Alpen (3/4 uur rijden)

Op naar de Alpen! Het is tijd om die prachtige bergpassen te trotseren en dan met name de Malojapas. De Malojapas heeft een bijzondere eigenschap: hij heeft maar één steile kant, aan de westzijde. Vanuit het Italiaanse Chiavenna klimt hij in 32 km 1482 meter.

10. Zwitserse Alpen – Utrecht (9 uur rijden)

Na zo’n reis kan je niet anders dan met een glimlach op je gezicht terugkijken op de momenten die je samen met je vrienden hebt beleefd.

Paar handige tips voor je roadtrip

 • Wil je met eigen vervoer gaan? Dat is natuurlijk stukke goedkoper dan een auto of motor te huren, maar check wel even of alles naar behoren werkt. Je zou voordat je vertrekt nog een grote beurt kunnen laten uitvoeren.
 • Toch een auto, camper of motor huren? Check dan verschillende verhuur websites, neem niet genoegen met één. Kijk ook naar de data, ook hier willen de prijzen in variëren. Een beetje speurwerk kan aardig wat geld schelen.
 • Boek de belangrijke (grote) steden van te voren. Zo heb je een punt om naar toe te ‘werken’ en weet je zeker dat je daar een slaapplek hebt.
 • Je kan de hele reis plannen, maar je kan ook tijdens de reis gebruik maken van bijvoorbeeld Booking.com of TripAdvisor om een hotel te boeken. Vaak hebben dit soort apps/websites nog een kortingscode ook, scheelt weer wat euro’s per nacht.
 • Heb je hotelkamer zonder een wasmachine? Google dan eens op Laundry, genoeg wasserettes waar je in een uurtje weer een schone was hebt.
 • Download een goede playlist;)! Mocht je geen bluetooth in de auto hebben, neem dan een speaker mee.
 • Koffers zijn overzichtelijker, je gaat toch niet veel sjouwen dus waarom dan een rugzak? Een koffer klap je open en je hebt meteen overzicht.
 • Je komt gedurende je roadtrip genoeg supermarkten tegen, dus mocht je wat vergeten zijn dan kan je het altijd nog later halen.
 • Rij niet te lang achter elkaar, zorg dat je regelmatig even stopt om je benen te strekken of een bakkie koffie te scoren.
 • Je kan natuurlijk constant je navigatie volgen, maar het is ook leuk om eens die snelweg af te gaan en de tussendoor weggetjes te verkennen.
 • Ook handig, een telefoonhouder en een autolader met meerdere USB-ingangen.
 • Zorg dat je in ieder geval contant geld en/of een creditcard bij je hebt. Maestro wordt niet altijd geaccepteerd.
 • Autovignetten, milieustickers en tolvignetten, zorg dat je weet of je ze nodig hebt (tolvignetten.nl)
 • Vergeet niet een pakje kaarten mee te nemen!
 • Geniet! Elke dag is anders.