Cars & Bikes

Tweedehands auto kopen? Lees je naar succes met deze occasion guide

tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen is een slim idee. Je kunt een hoop plezier beleven voor een fractie van de prijs van een gloednieuw model. Bij het kopen van een tweedehands auto moet je uiteraard wel met een aantal dingen rekening houden. Wij hebben daarom een occasion guide gemaakt, zodat jij straks niet door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Stappenplan tweedehands auto kopen

  1. Budget
    Maak voor jezelf een budget. Zo maak je het jezelf makkelijker en kun je al een hoop opties wegstrepen. Een budget is ook goed voor je onderhandelingspositie, aangezien je dan al bij voorbaat hebt aangegeven waar bij jou de streep ligt. Deze streep helpt je ook bij het bieden op een auto, aangezien je beter weet waar je grens ligt.
  2. Criteria
    Schrijf voor je gaat zoeken naar auto’s voor jezelf op waar je precies naar op zoek bent. Moet de auto nog lang mee gaan? Moet hij zuinig en/of sportief zijn? Liever een 3-deurs of een 5-deurs? Moet hij praktisch zijn en veel bagageruimte hebben? Gelukkig kan je op tweedehands autosites die criteria naar wens aanpassen, begin daar dus altijd mee voor je gaat zoeken.
  3. Zoeken
    Je hebt grofweg wat criteria opgeschreven waar de auto aan moet voldoen. Nu is het tijd op zoek te gaan naar jouw droomoccasion. Natuurlijk is de beste plek hiervoor het wereldwijde web. Een aantal voorbeelden van goede sites zijn: Marktplaats (grootste markt om een tweedehands auto te kopen) Autotrack en Autoscout24. Om je zoektocht naar de perfecte occasion compleet te maken kun je zelfs in Duitsland gaan zoeken. Daar kun je vaak voordeliger een tweedehands auto kopen, daarover later meer.
  4. Kopen
    Nu je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt met welk geld je welke auto waar gaat kopen, is het tijd voor de daadwerkelijke aankoop. Het bedrag is meestal al bekend, maar in veel gevallen valt er nog wat te onderhandelen over de prijs, vooral in het geval van particulieren. Daar kan het geval zijn dat de auto een last is, omdat er bijvoorbeeld net een baby is geboren of omdat de nieuwe auto al voor de deur staat.

Waar tweedehands auto kopen?

Soms is de vraag welke auto kan ik het beste kopen?” niet het belangrijkst. De aanschaflocatie is namelijk ook van belang en daar zitten redenen achter. Iets dat niet vaak verteld wordt is het feit dat tweedehands auto’s over het algemeen goedkoper zijn in het westen van het land. Dit komt doordat er een groter aanbod van auto’s is en dus een groter concurrentie per merk/model.
Zoals we eerder al zeiden is een occasion uit Duitsland kopen een optie. Want, als je tweedehands auto’s wilt kopen die echt een heel stuk goedkoper zijn moet je niet naar het westen gaan, maar naar onze oosterburen in Duitsland. Er zijn een hoop redenen waarom een auto kopen in Duitsland aan te raden is. In het kort gezegd is het aanbod groter, zijn de auto’s goedkoper en verzorgen Duitsers hun auto’s iets beter. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden, zo weet de ANWB. Natuurlijk kun je ook gewoon een import auto leasen, als je geen zin heb in gedoe.

Aandachtspunten

Omdat er zo veel dingen zijn om op te letten bij een tweedehands auto kopen, kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn enkele tips die je goed op weg kunnen helpen om de juiste keuze te maken. Wij hebben een paar op een rijtje gezet.
Kilometerstand
Ga na of het vooral snelwegkilometers zijn of niet, kilometers die je op de snelweg maakt tellen veel minder zwaar mee omdat de auto daar een constante snelheid heeft.
Niet elke kilometerteller vertelt hetzelfde verhaal. Bijvoorbeeld: dieselmotoren houden het een stuk langer uit. Een dieselmotor met 350.000 kilometer op de teller staat ongeveer gelijk aan een benzinemotor met 250.000 kilometer achter de rug.
Sommige modellen gaan langer mee dan andere, soms is hier informatie te vinden op het internet. Zoek dus even snel het specifieke model op voor meer informatie. (Over het algemeen gaan Volvo-motoren langer mee.)
Natuurlijk moeten sommige onderdelen na verloop van tijd vervangen worden. Om een beetje een richtlijn te geven staat hier informatie over hoe lang onderdelen gemiddeld meegaan:
  • Distributieriem                         (levensduur: +/- 120.000 kilometer)
  • Koppeling                                   (levensduur: +/- 150.000 kilometer)
  • Uitlaat                                         (levensduur: +/- 6/7 jaar)
  • Remschijven en -blokken       (levensduur: +/- 50.000 kilometer)
  • Accu                                            (levensduur: +/- 4 jaar)
  • Banden                                       (levensduur: +/- 35.000 kilometer)
  • Vloeistof                                     (levensduur: +/- 10.000 kilometer)
Advertentie
Je hebt een advertentie gevonden die je aantrekt. Nu is het een slim idee, voordat je verder gaat met de aankoop, om eerst even aanbieders van hetzelfde model, bouwjaar en kilometers te vergelijken. Zo weet je zeker of je op de beste deal bent gestuit.
Het is handig om te weten wat de reden is van de verkoop, vaak staat dit al aangegeven, maar anders kun je er naar vragen.
Vraag de verkoper zich te identificeren, controleer op het kentekenbewijs het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassis- of framenummer genoemd. Kijk of deze overeenkomt met het nummer achter de voorruit of onder de motorkap.
Als laatst is het handig om de gratis dienst van de RDW te gebruiken. Je kunt hier gegevens over de auto opvragen. Bijvoorbeeld: aantal eigenaren tot nu toe, datum van aankoop, vervaldatum APK-keuring en of de auto gestolen is of niet.
Overige tips
  • Het is bij een tweedehands auto kopen belangrijk dat je let op de kwaliteit van de banden. Als die in orde zijn, is dat geen kostenpost die je moet betalen op de korte termijn.
  • Check of de auto roest, dit is niet altijd even goed te zien op het eerste gezicht. Check met name de wielkasten, bumpers, onderkant van de auto en rondom de achterklep.
  • Bekijk of de auto last heeft van lekkages. Controleer de kofferbak, voetruimte voorin en de aansluitingen van het koelsysteem: groene aanslag duidt op lekkage.
  • Vraag om een proefrit, dit kan je oordeel over de auto maken of breken.