Tijdens het liften van zware objecten zoals gewichten óf jezelf, is het belangrijk om een stevige grip te hebben. Want soms kunnen je spieren die je traint het wel aan, maar is het de kunst om het gewicht goed vast te houden. Het versterken van je grip is daarom belangrijk als je aan krachttraining doet. Hopelijk kunnen we straks weer hard aan de slag in de gym, maar nu met een goede grip.

De grip: belangrijk bij het vasthouden

Met een goede grip houd je de bar of het gewicht beter en steviger vast. Heb je een zwaarder gewicht dan je handen eigenlijk aan kunnen, dan loop je het risico op blessures. Aan de andere kant moet je zorgen dat je niet afhankelijk wordt van materiaal om je gewicht vast te houden. Het versterken van je grip met andere materialen is daarom alleen nodig als het voor je eigen handen te zwaar is. Probeer daarom altijd je eigen, natuurlijke grip zo sterk mogelijk te houden.

versterken van je grip

Tips voor het versterken van je grip

Om ervoor te zorgen dat je niet voor onnodige teleurstellingen komt te staan hebben we wat tips voor je. En voor we naar de hulpmiddelen gaan, is het belangrijk om te zorgen dat jouw eigen handen sterker worden. Zo heb je minder snel hulpmiddelen nodig. Knijp daarom altijd zo hard als je kunt in de bar die je vastgrijpt. Dan worden je handen sterker. Dit bereik je ook door een dikke stang of dumbbell te gebruiken. Dan forceer je jezelf om hard te knijpen.

Een ander makkelijk trucje voor het versterken van je grip is de mixed grip. Die wordt bij het deadliften vooral veel gebruikt. Dan pak je de stang vast met de ene handpalm naar je toe gericht en de andere handpalm van je af. Wissel zo je handen af en dan heb je de bar steviger vast. Dit voorkomt dat de barbell uit je handen glijd, maar nu juist in de handpalm van de ander glijd. Zo houd je een beter balans.

versterken van je grip

Sowieso is het trainen van je onderarmen één van de beste manieren voor het versterken van je grip. Dat kun je dus doen in losse oefeningen of tijdens het liften van de bar. Wat je zelfs nog kunt proberen, is om nog 30 seconden aan de stang te blijven hangen waar je pull-ups aan doet bijvoorbeeld in het park. Als je dan na elke pull-up een halve minuut aan je armen hangt, worden je onderarmen en dus je grip daar een stuk sterker van.