Sports

Dankzij deze 10 tips word jij superfit, zónder ook maar een cent uit te geven

gratis fitness zonder apparaten

Het meest gehoorde argument om vooral niet naar de sportschool te gaan is: geld. Ja, het kost inderdaad geld en als we iets willen voorkomen, dan is het wel het uitgeven van geld. Gratis is immers veel leuker. Dat argument gaan we nu dus even vakkundig onderuit halen. Met de volgende tien tips ga je namelijk helemaal gratis aan de slag en wordt je ook nog eens superfit. Kortom, 10 tips voor gratis fitness zonder apparaten.

10 tips voor gratis fitness zonder apparaten

Om thuis aan krachttraining te doen heb je geen ingewikkelde en dure apparatuur nodig. Met een slimme benadering kom je namelijk al een heel eind. De truc is juist om je eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Zo word je én sterker en kan je gratis fitness beoefenen zonder apparaten.

1. Lichaamsgewicht gebruiken

Door je lichaamsgewicht te gebruiken train je het hele lichaam waardoor het resultaat vaak beter is. Wil je toch meer uitdaging, gebruik dan dingen die je al in huis hebt zoals een fles water voor extra gewicht. Ook een panty kun je prima gebruiken als weerstandsband. Wil je echt aan de slag met krachttraining op eigen lichaamsgewicht, neem dan eens een kijkje op het Instagram-account van Calisthenics Family.

View post on Instagram
 

2. Apps voor slimme oefeningen

Een personal trainer lijkt ideaal, maar kan flink wat geld kosten. Met tal van apps die je kan downloaden ben je gewoon zelf je eigen personal trainer en kun je desgewenst je eigen doelen stellen en je trainingsschema aanpassen. Check de volgende apps om meer uit je motivatie te halen:

  • Nike Training Club (voor een persoonlijk schema van 4 – 6 weken)
  • Sworkit:(meer dan 230 oefeningen) en houdt je voortgang bij ­(beschikbaar voor iOS en Android)
  • Seven:(verschillende work-outs van maximaal 7 minuten)

3. Touwtjespringen

Touwtjespringen lijkt misschien simpel, maar als thuisoefening is het ideaal. Doe je het goed, dan train je niet alleen op snelheid, maar ook op kracht en uithoudingsvermogen. Nog een voordeel: je verbrand er enorm veel calorieën mee. Is dat nog eens een ideale manier van gratis fitness bedrijven zonder apparaten.

4. Yoga

Yoga is misschien niet hetgeen waar je direct aan denkt bij fitnessen. Ondanks dat kan het zinvol zijn om een paar oefeningen toe te voegen aan je trainingsschema. Je wordt er in ieder geval leniger van zodat je veel oefeningen makkelijker kan uitvoeren en kan volhouden. Weet je niet waar je moet beginnen? Struin dan eens rond op YouTube op zoek naar beginnersvideo’s.

5. HIIT

High intensity interval training is de ideale manier om in korte tijd alles uit je training te halen. Je werkt op die manier aan een snelle toename van je spiermassa, bovendien is het ook positief voor je hart en bloedvaten. Nog een voordeel: door de hoge intensiteit dwing je jouw lichaam om in een korte tijd meer calorieën te verbranden. Hanteer als basisregel dat een oefening maximaal 2 minuten mag duren, gevolgd door een minuut rust. Welke oefening je het beste kan doen bepaal je zelf: hardlopen, fietsen, touwtjespringen, burpees of jumping jacks, het is allemaal goed.

6. Outdoor fitness

In lijn met trainen op lichaamsgewicht: outdoor fitness is een uitstekende manier om gratis fitness te bedrijven zonder apparaten. In feite lenen tal van oefeningen zich voor het buitengebeuren: monkeybars, pull-ups, klimmen, roeien en fietsen zijn bij uitstek geschikt voor de buitenlucht. De buitenlucht doet je goed, bovendien blijken mensen die veel in de buitenlucht sporten veel gelukkiger te zijn.

7. Powerwalking

Wandelen zal je misschien niet direct zien als de ideale fitnessoefening, maar powerwalking is dat zeker wel. Op zich is het een oude, zo niet ouderwetse oefening, maar desondanks is het nog steeds bijzonder effectief. Zoals je wellicht al vermoed, gaat het om het stevig doorstappen, bij voorkeur op een snelheid van 6 – 7 kilometer per uur. Een van de belangrijkste voordelen is dat het een zogenaamde lage-hartslag-sport is. Dat betekent dat je vooral vet verbrand en minder bezig bent met het trainen van je spieren. Dat heeft dus een goede impact op je hart, bloedvaten, bloeddruk, ­immuniteit en cholesterol.

Dansen

Dansen kan een prima manier zijn om extra calorieën te verbranden. Om het nog duidelijker te maken: met een half uur dansen raak je al gauw 130 en 250 calorieën. Dan bedoelen we dus echt dansen en geen polonaise lopen. Doe je het namelijk goed, dan train je direct je core, billen, rug- en beenspieren. Prima manier om met je training te beginnen. Weet je niet welke dans je het beste kan doen, check dan eens deze mogelijkheden:

  • Zumba
  • Barre
  • Hiphopcardio
  • Aerobics 2.0

Traplopen

Traplopen is een prima fitnessoefening, maar de kans is groot dat je geen stairmaster in huis hebt. Het goede nieuws is dat je dat ook niet nodig hebt. Je kan immers gewoon de trap in je woning gebruiken. Woon je in een appartement, gebruik dan niet de lift, maar het trappenhuis. Het is een prima training met twee belangrijke voordelen. Je traint namelijk zowel je been spieren, maar je ontwikkeld ook een ijzersterke conditie. Dat is nog eens een manier om gratis fitness zonder apparaten te doen!

Zwemmen

Goed zwemmen doe je waarschijnlijk niet thuis en ook niet in de sportschool. Waarom vermelden we het dan wel hier? Gewoon omdat het een prima oefening is om zowel je spieren als je uithoudingsvermogen te trainen. Zo kun je tijdens je vakantie aan de kust toch lekker fit blijven en geniet je toch van de omgeving. Als bijkomend voordeel vertellen we je alvast dat een half uur zwemmen zorgt voor een goede verbranding van de calorieën, bovendien verbrand je ook nog eens een leuke hoeveelheid vet.