Netflix lijkt een nieuwe hit in handen te hebben. Dat privacy op het internet eigenlijk niet bestaat, wisten we natuurlijk eigenlijk wel. Ook wordt vrijwel al het dataverkeer opgeslagen. The Great Hack zoekt uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

De illusie van internet-privacy

Gisteren nog werd bekend dat Google werknemers in dienst heeft wiens taak het is gesprekken te beluisteren en te analyseren die de spraakbesturing oppikt. Zogenaamd ter verbetering van de app. Een fijn staaltje inbreuk op de privacy maar weer eens. Dat dit soort praktijken zich voordoen en dat er het een en ander niet in de haak is digitaal, dat vermoeden hebben we allemaal wel. Het grote punt is dat dit totaal niet inzichtelijk is. We vermoeden dat het zo is, maar we hebben geen idee hoe het nu precies werkt. Daar gaat de nieuwe Netflix documentaire The Great Hack dieper op in.

The Great Hack

 

Cambridge Analytica

De katalysator van alle heisa en ophef is Cambridge Analytica. Dat schandaal staat centraal in The Great Hack. Het ding is namelijk, dat als er een online profiel van iedereen bestaat en er allerlei gegevens over mensen bekend zijn, er ook een politieke dimensie aan zit. Je kan namelijk door alle data gemakkelijk politieke campagnes beïnvloeden. Dat is waar een bedrijf als Cambridge Analytica om de hoek komt kijken. Dit bedrijf verzamelde persoonlijke gegevens van zo’n 50 miljoen Facebookgebruikers zonder dat daar ooit toestemming voor gegeven was.

Op deze manier kon er grootschalig invloed uitgeoefend worden op de Amerikaanse presidentiële verkiezingen en bij de campagnes rondom Brexit. De verontwaardiging en het ongeloof richting Facebook was dan ook groot. Want heel fris zijn dit soort praktijken natuurlijk niet. En toen Mark Zuckerberg zelf bij de hoge raad op het matje werd geroepen, bleek dat de rechters eigenlijk nauwelijks verstand hadden van al dat internet gebeuren en dat online geneuzel. Hoog tijd dus voor een scherpe documentaire à la The Great Hack.

The Great Hack

The Great Hack

Het Cambridge Analytica schandaal wordt gezien als een sleutelmoment in de bewustwording bij iedereen van de gevaren van de aantasting van de online privacy. Argumenten als ”Ik heb toch niets te verbergen” schieten gewoon te kort als het gaat om de beïnvloeding van kiezers in verkiezingstijd. Als je je afvraagt hoe het ook al weer precies zat, The Great Hack legt het je allemaal nog eens rustig uit.

”Het gaat om de integriteit van de democratie. De platformen die zijn gecreëerd om ons te verbinden, zijn nu omgevormd tot wapens.” Het is een krachtige boodschap. De platformen en social media services zouden ons dichter bij elkaar moeten brengen, maar worden nu in plaats daarvan ingezet om ons juist meer te verdelen. The Great Hack zou weleens een heel spraakmakende Netflix Original kunnen gaan worden. Want we weten het ergens wel, maar het is toch confronterend om je de feiten zo voorgehouden te zien worden. The Great Hack is vanaf woensdag 24 juli bij Netflix te zien.

Wil je je tot die tijd niet vervelen? Vandaag verscheen deze dikke actiefilm op Netflix.