De toekomst is daar. Tesla heeft een bepaalde techniek ontwikkeld waarmee het water en vuil van autoruiten kan ‘schieten’ met lasterstralen. Ja, je leest het goed. Het patent van Elon Musk en consorten is goedgekeurd en daardoor wordt de klassieke ruitenwisser overbodig.

Oudste onderdeel van de moderne auto

De ruitenwisser is één van de meest bejaarde en minst doorontwikkelde onderdelen van een moderne auto. Deze ‘zwieper’ is in vorm en functie nagenoeg hetzelfde als de modellen die op de eerste auto’s zaten. En om heel eerlijk te zijn kan de ruitenwisser wel wat doorontwikkeling gebruiken. Zo zijn ruitenwissers mechanisch en kunnen ze vuil over de vooruit smeren, in plaats van het goed en effectief weg te vegen. En Tesla wil eens en voor altijd de vloer aanvegen met deze problematiek. Het geheime ingrediënt? Een vuil- en waterafstotend lasersysteem.

Tesla

Tesla gaat ‘Star Wars’-mode

Als het aan Tesla ligt worden de ‘antieke’ wissers vervangen door lasers. De patentaanvraag komt niet zomaar uit de lucht vallen en dateert al van 10 mei 2019. In het patent wordt een technologisch systeem beschreven die vuil kan detecteren en verwijderen. Op basis van de hoeveelheid vuil en waar het zich bevindt, wordt er een straal specifiek op het probleemgebied gericht. Een soort laserpuls moet het vuil wegbranden, zonder door het glasoppervlak te dringen en schade toe te brengen aan gevoelige elektronica en de inzittenden van de auto. Het kan nog even duren voordat jij je in je auto daadwerkelijk in een heuse ‘Star Wars’-film kunt wanen. Het is namelijk niet bekend wanneer Tesla dit systeem tot uitvoering wil brengen. Al lijkt de Tesla Cybertruck met zijn gladde oppervlakken een goede auto om uit te rusten met deze futuristische technologie.