Met films als ‘Venom‘, ‘Solo: A Star Wars Story‘ en ‘Jurassic World: Fallen Kingdom‘ in het verschiet leken onze problemen even helemaal vergeten, maar de balans des levens wordt alweer snel opgemaakt; de wereld wordt geconfronteerd met een wereldwijd tekort aan tequila en we zouden de effecten zeer snel kunnen voelen.

in the club crying baby GIF by BBC First Australia

Een behoorlijke shot slecht nieuws dus, en dit is waarom: producenten van Tequila in Jalisco, het hart van de Mexico’s trots, hebben het moeilijk wegens een gebrek aan blauwe agave, de plant waaruit tequila wordt gemaakt. De 18 miljoen blauwe agaves die in 2011 zijn geplant en klaar zijn voor de oogst, komen nu niet eens in de buurt van de geschatte 42 miljoen die nodig zijn om aan de vraag van dit jaar te voldoen. Of terwijl; we gaan te lekker op die verdomde sfeermakers.

Ellende

Bovendien zijn de agaveprijzen zesvoudig gestegen; van 3,8 peso per kilo naar 22 in de afgelopen twee jaar, terwijl de vraag vanuit de Verenigde Staten en Japan omhoog is gegroeid. De industrie doet wat ze kan om corrigerende maatregelen te nemen, maar het oplossen van het probleem zal niet gemakkelijk zijn – of snel.

Agave-installaties nemen doorgaans zeven tot acht jaar in beslag om goed te rijpen, waardoor het moeilijk wordt voorspellingen te doen voor stijgende en dalende vraag, vooral voor kleinere producenten, die zijn begonnen met het distilleren van andere gedistilleerde dranken, zoals gin en wodka.