Er is een nieuw Mario-spel te verkrijgen op de Nintendo Switch: Super Mario 3D All-Stars. In dit spel ga je als Mario op missie om Bowser en zijn team verslaan met als doel al de sterren bij elkaar te verzamelen. Wij hebben het spel mogen uittesten en we zijn razend enthousiast.

Super Mario 3D All-Stars

Super Mario 3D All-Stars is het nieuwe Super Mario-spel dat je nu kunt kopen voor je Nintendo Switch. Het spel bestaat uit drie klassiekers uit Nintendo’s Super Mario-franchise. Super Mario 64 (1996), Super Mario Sunshine (2002) en Super Mario Galaxy uit 2007 zijn voor de 35e verjaardag van de franchise geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch. In Super Mario 3D All-Stars kun je deze drie games spelen. Ook kun je de soundtrack van de drie games apart beluisteren. De game is dus een must-have voor iedere Super-Mario liefhebber en een ieder die geniet van de nostalgie van deze immer legendarische games.

Eerste indruk van het spel

Bij het opstarten van de verzamelbundel kom je in een standaard, minimalistisch menu terecht. In het menu zijn de 3 spellen te zien en kun je naar de soundtrack van de populaire Super Mario-games luisteren. Op het eerste gezicht komt dit menu wat simpel over. Nintendo had er volgens ons wel iets meer moeite in kunnen steken om het wat aantrekkelijker en interessanter te maken. Waarschijnlijk was de insteek om de spelers meteen naar de games te leiden, in dat opzicht zijn ze wel goed geslaagd. We lopen hieronder per spel de veranderingen en onze ervaring door.

Super Mario 64

Voor de echte retro-liefhebber is Super Mario 64 een aanrader. Het gaf ons meteen het échte, ouderwetse Super Mario gevoel, heerlijk. Op het eerste gezicht is er niet veel veranderd. Op wat kleine aanpassingen na is het spel ook hetzelfde als toen hij in 1996 uit kwam. Dit heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Je speelt bijvoorbeeld in een 4:3 verhouding. Dit betekent dat er aan alle zijkanten van het scherm zwarte balken te zien zijn. Dit vonden we jammer, we hadden graag gezien dat het beeldformaat werd aangepast. Aan de andere kant zorgt dit ook wel weer voor het echte retro gevoel. We zijn wel blij dat er niets tot weinig is veranderd aan de gameplay en look van de game. Het blijft toch wel leuk om door de schilderijen in het kasteel van Peach te springen om zo de levels te beginnen. De levels zijn relatief makkelijk dus dit spel kan door bijna iedereen gespeeld worden.

Super Mario 3D All-Stars

Super Mario Sunshine

Het volgende spel dat te spelen is in de Super Mario 3D All-Stars bundel, is Super Mario Sunshine. Bij dit spel zijn de verbeteringen wel al op het eerste gezicht zichtbaar. Je zou niet zeggen dat de originele game uit 2002 komt. Dit komt ook mede door het beeldformaat. In tegenstelling tot Super Mario 64, is deze game wel aangepast op het formaat van de Nintendo Switch. De verbeteringen in de interface en textures zorgen ervoor dat de remake van de game een stuk helderder en scherper is dan de originele game die uitkwam op de GameCube. Het was even wennen aan de nieuwe besturing, maar na het halen van een paar levels werd het al een stuk leuker en gemakkelijker. Wij denken dat Nintendo aan dit spel de meeste aandacht heeft besteed, dat komt goed tot zijn recht in leuke levels met een sterk verbeterde resolutie.

Super mario 3D all-stars

Super Mario Galaxy

De derde game van de Super Mario 3D All-Stars verzameling is Super Mario Galaxy. Deze game vonden wij persoonlijk het leukste om te spelen. Het geeft een nieuwe dimensie aan de Super Mario franchise. Ook bij deze game is er niet veel aangepast, maar dat maakt hem niet minder leuk. Super Mario Galaxy ziet er heel goed uit op de Nintendo Switch. Door de lichte upgrades in de resolutie is het beeld nu nog scherper en vloeiender dan op de Nintendo Wii. We hebben genoten tijdens het spelen van Super Mario Galaxy. Jammer genoeg is Super Mario Galaxy 2 (nog) niet beschikbaar in Super Mario 3D All-Stars.

super mario 3d all-stars

Conclusie: hier en daar hadden we gehoopt op iets meer nieuwigheid, wellicht in de vorm van een extra level of het aanpassen van het beeldformaat. Maar ondanks dat is het vooral een feest der herkenning en raden wij het spel absoluut aan voor de Super Mario liefhebbers onder ons. Met deze retro-spellen raak jij voorlopig nog niet uitgespeeld en spoel je in één klap even terug in de tijd. Ideaal voor deze regenachtige maanden! Wees er snel bij want het spel is maar tot 31 maart 2021 te verkrijgen.  Super Mario 3D All-Stars is nu te downloaden in de Nintendo eShop.