Tenzij je onder een steen leeft, weet je waarschijnlijk wel dat de Ferrari 250 GTO de meest begeerde en waardevolle auto van deze planeet is. Verzamelaars doen er alles aan om (een onderdeel van) deze legendarische auto te bemachtigen. Een stuur van een Ferrari 250 GTO is onlangs verkocht voor een duizelingwekkend bedrag.

Stuur van Ferrari 250 GTO voor bizar bedrag verkocht

Er zijn op dit moment nog slechts 36 exemplaren van de Ferrari 250 GTO in omloop. Wanneer er één van deze modellen tijdens een veiling wordt aangeboden, dan weet je al hoe laat het is. Verzamelaars bieden als gekken tegen elkaar op om de Ferrari te bemachtigen. Op dit moment is een Ferrari 250 GTO uit 1963 zelfs de duurste auto ooit. In 2018 werd dit model voor een absurde 70 miljoen dollar verkocht tijdens een private-sale. Zelfs onderdelen van deze klassieke auto zijn erg in trek bij verzamelaars. Zo werd er onlangs een stuur van een Ferrari 250 GTO verkocht voor mar liefst 32.500 dollar.

Nardi was een goede vriend van Enzo Ferrari

Het unieke stuur van deze Ferrari 250 GTO is gemaakt door Nardi. Dit merk begon met het bouwen van raceprototypes en op maat gemaakte straatauto’s, maar stapte later over naar aftermarket-prestatieonderdelen zoals spruitstukken, krukassen, nokkenassen en stuurwielen. Voordat Nardi het bedrijf startte, was hij een succesvolle coureur bij Lancia. Later in dienst bij Scuderia Ferrari als testcoureur en ontwikkelingsingenieur. Dit bracht hem dicht bij Enzo Ferrari. Er zit dus een bijzonder verhaal achter dit antieke stuur.

 

Stuur Ferrari 250 GTO verkocht

 

Verkocht voor 5 keer de geschatte waarde

In de jaren ’50 werd het houten stuurwiel enorm populair onder de autofabrikanten. Elke ontwerper wilde hun high-end auto’s voorzien van het houten stuur van Nardi. Het exemplaar dat door Sotheby’s werd geveild, heeft de kenmerkende zwarte lijn op de houten rand en een gearceerd patroon op de drie spaken. Het stuur van de Ferrari had een geschatte waarde van $4.100 tot $7.000, maar werd uiteindelijk verkocht voor bijna vijf keer de bovengrens. Dit laat nogmaals de hysterie rondom de Ferrari 250 GTO zien.

Beeld: Sotheby’s.