Ieder zijn hobby natuurlijk, maar sommige hobby’s zijn gewoon extreem duur. Het verzamelen van supercars bijvoorbeeld. Nu zul je, afgezien van de vraag of je vermogend genoeg bent, geen supercar aanschaffen om mee naar je werk te rijden. Het zijn vaak status symbolen die ondanks hun indrukwekkende specificaties vaker in de garage staan dan dat ze het kilometers maken op het asfalt. Dat geldt zeker voor de Ferrari 250 GTO die een tijd geleden is verkocht aan een vermogende Amerikaan voor 60 miljoen euro.

Unieke Ferrari 250 GTO is de duurst verkochte auto

De Ferrari 250 GTO is niet zo maar een Ferrari, het is een van de meest geliefde wagens onder de verzamelaars. Blijkbaar klopt het dus dat een supercar alleen maar in waarde stijgt naar mate hij ouder is. Een bedrag van 60 miljoen euro voor een occasion van die leeftijd is echter wel een record. De nieuwe eigenaar is niemand minder dan David MacNeil. Hij is de eigenaar van WeatherTech, een bedrijf wat gespecialiseerd is in accessoires. De onderneming is ook sponsor van een raceklasse en heeft uiteraard ook een eigen raceteam. Kortom, de liefde voor snelle auto’s zit in het DNA van de onderneming. Dat raceteam gaat overigens geen goede sier maken met de 250 GTO, maar rijden gewoon in een Ferrari 488 GT3 in de IMSA WeatherTech-serie.

duurste Ferrari ooit verkocht
Foto: Ferrari

60 miljoen euro voor de Ferrari 250 GTO

Al eerder deed het gerucht de ronde op FerrariChat dat iemand de Ferrari met chassisnummer 4153GT zou gaan kopen. Van het bewuste model wat werd gebouwd tussen 1962 en 1964 zijn slechts 36 exemplaren gemaakt en dus is het een zeer unieke wagen. Dat gerucht werd bevestigd toen Ferrari-historicus Marcel Massini de koop wereldkundig maakte.

Met aankoopbedrag van ongeveer 60 miljoen euro, is het niet alleen de duurste Ferrari ooit, het is ook de hoogste prijs die ooit voor auto is betaald. De hoge prijs is overigens verklaarbaar als je op de hoogte bent van de geschiedenis van de wagen. In 1963 eindigde deze wagen namelijk als vierde tijdens zijn eerste race. In de daarop volgende race, de 24 uursrace van Le Mans werd men tweede. Een jaar later was het weer raak en slaagden Lucien Bianchi en Georges Berger er in om de Tour de France voor wagens in hun klasse te winnen. Saillant detail: de wagen is nog nooit beschadigd geraakt tijdens een race.

Ferrari duur

Aanwinst voor de collectie bijzondere wagens

Voor MacNeil is het leuk dat hij nu deze unieke Ferrari aan zijn collectie kan toevoegen. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende verzameling opgebouwd en zal de Ferrari mogelijk een plakje krijgen naast een van zijn andere wagens waaronder een al even mooie Ferrari 250 SWB. Tijdens het Concorso d ‘Eleganza Villa d’Este werd de 250 SWB uitverkoren tot mooiste wagen in zijn klasse. De verzamelwoede van MacNeil heeft er in ieder geval voor gezorgd dat hij onder andere een Ferrari 250 GT Boano en een Ferrari 250 GT Lusso bezit. Om het even in perspectief te plaatsen: voor de prijs van de Ferrari 250 GTO koop je 23 exemplaren van de Bugatti Chiron of 60 LaFerrari’s. Overigens kunnen we er volgens de kenners van uit gaan dat een vergelijke Ferrari binnen nu en vijf jaar mogelijk voor 100 miljoen euro of meer van eigenaar zal wisselen. Bizar!