Other

Dit is waar stuiptrekkingen voor het slapengaan vandaan komen!

Stuiptrekkingen Spieren Slapen Gewoonvoorhem

Lig je net lekker weg te dromen, word je weer wakker omdat een lichaamsdeel ineens een rare beweging maakt. De shock kan zo hevig zijn dat je je partner zomaar een tik geeft. Ruim 60 procent van de mensen krijgt een ‘hypnagoge schok’ als ze net in slaap vallen. Waar komen deze stuiptrekkingen vandaan?

Wat het precies is weten wetenschappers eigenlijk nog steeds niet, wel bestaan er volgens National Geographic twee theorieën.

1. Spieren krijgen tegenstrijdige signalen

Voor de eerste theorie duiken we de wondere wereld van wetenschap in! De stuipen zouden komen als je je in de ‘hypnagoge toestand’ bevindt, tijdens deze toestand zit je in de overgangsperiode van ‘wakker zijn’ naar ‘slapen.’ Je schakelt over van een bewuste naar een onbewuste toestand. Terwijl je in slaap valt, daalt je serotoninegehalte: een stofje dat helpt onze grote spieren in bijvoorbeeld onze armen en benen onder controle te houden. Tegelijkertijd maakt een deel van onze hersenen een ander stofje aan die je spieren gedurende de slaap juist roerloos proberen te houden. Je arm- of beenspieren zouden dan uiteindelijk de dupe zijn van de tegenstrijdige signalen die hij vanuit de hersenen krijgt en kan zo een ongecontroleerde beweging maken. Hypnagoge schokken zouden dus ontstaan doordat je zelf in slaap valt, terwijl de spieren in je lichaam nog niet zover zijn.

2. Zo vallen we niet (hard) uit een boom

Een andere theorie gaat uit van een meer evolutionaire verklaring. De hypnagoge schok zou een lichaamseigen instrument van onze voorouders zijn dat hen wakker schudde wanneer ze bijvoorbeeld uit een boom dreigden te vallen. Het mechanisme stelde onze spieren in staat snel te reageren en zo een nare val te voorkomen.

Vaststaat dat (over)vermoeidheid, stress, angst, een oncomfortabele houding en cafeïne de kans op een rondvliegend arm of been behoorlijk vergroot. Zo blijf je de hele dag door scherp zonder je kop koffie!

Bron: National Geographic