Je hebt besloten om te stoppen met roken. Heel goed! Kunnen e-sigaretten je daarbij helpen? Het gebruik van e-sigaretten, ook wel bekend als vapen, is gedeeltelijk populair geworden omdat ze een minder schadelijk alternatief bieden voor mensen die gewone sigaretten roken. Zoals iedereen weet zijn gewone sigaretten schadelijk voor je. Ze zorgen ervoor dat nicotine in je systeem komt door verbranding van onder meer tabaksbladeren. Als gevolg hiervan nemen rokers meer dan 7.000 giftige chemicaliën, evenals longverstikkende teer, in hun lichaam op. Die chemicaliën beschadigen bijna elk orgaan en systeem in je lichaam en veroorzaken ongeveer veertien verschillende soorten kanker. In tegenstelling tot gewone sigaretten leveren e-sigaretten nicotine af die uit tabaksbladeren wordt gewonnen zonder de bladeren te verbranden. Gebruikers inhaleren een aerosol die nicotine bevat, evenals andere chemicaliën die verband houden met het verdampen van de e-vloeistof.

E-sigaretten om te stoppen met roken

Er bestaat geen twijfel over dat het stoppen met roken van gewone sigaretten een van de beste dingen is die je voor jouw gezondheid kunt doen. Veel mensen kiezen als alternatief e-sigaretten. E-sigaretten zijn apparaten op batterijen die werken door een vloeistof op te warmen tot een aerosol die de gebruiker in- en uitademt. De vloeistof van de e-sigaret bevat doorgaans nicotine, propyleenglycol, glycerine, smaakstoffen en andere chemicaliën. Nicotine is de verslavende stof die in gewone sigaretten en andere tabaksproducten wordt aangetroffen. E-sigaretten zijn bekend onder veel verschillende namen. Ze worden vaak e-cigs, e-hookahs, vapes, vape-pennen, tanksystemen of mods genoemd. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Sommige zien eruit als een gewone sigaret, andere zien er heel anders uit. Er wordt veel gesproken over e-sigaretten waarin de uitspraken zijn verdeeld.

e-sigaret

Effect e-sigaretten bij stoppen met roken

Onderzoek naar de effectiviteit van e-sigaretten als hulpmiddel bij het stoppen met roken is nog beperkt. Een studie toont aan dat aerosol voor e-sigaretten vaak stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn, waaronder metalen zoals lood, smaakstoffen zoals diacetyl dat verband houdt met longziekte, en andere kankerverwekkende chemicaliën. Uit een ander onderzoek uit 2019 onder 886 rokers bleek echter dat mensen die e-sigaretten gebruikten twee keer zoveel kans hadden om te stoppen met roken van gewone sigaretten, dan mensen die medicinale nicotinevervangers gebruikten, zoals pleisters, kauwgom, zuigtabletten en andere hulpmiddelen voor het vervangen van nicotine. Andere alternatieve methoden en oplossingen zijn hypnose en zelfhypnose, acupunctuur en Lobelia, een geneeskrachtig kruid dat wordt gebruikt door indianen en eigenschappen heeft die met nicotine vergelijkbaar zijn, maar 50 – 100 keer zwakker is.

E-sigaretten minder schadelijk of niet?

E-sigaretten zijn dan misschien minder schadelijk dan gewone sigaretten, maar ze zijn niet helemaal onschadelijk. Omdat ze nieuw zijn, niet gestandaardiseerd en per fabrikant sterk verschillen, weten we eenvoudigweg niet wat hun gezondheidseffecten op de lange termijn zullen zijn. Het kostte tientallen jaren onderzoek om de dodelijke gevolgen van sigaretten te bewijzen, een product dat ooit door artsen werd goedgekeurd. Dit proces is pas begonnen met e-sigaretten. Hoewel er rapporten zijn die stellen dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan sigaretten, is het toch het beste om met alle vormen van tabak te stoppen. Er zijn andere bewezen, veilige en goedgekeurde manieren om dit te doen.